REZULTATI USKORO NA GRADSKOM SAJTU: Čeka se potvrda nadležnih je li bilo zagađenja vazduha posle požara na deponiji kod Kruševca (FOTO)

S.BABOVIĆ

18. 07. 2023. u 10:15

REZULTATI merenja eventualnog zagađenja nakon požara, koji je krajem juna izbio na nesanitarnoj deponiji Srnje kod Kruševca biće poznati ovih dana, predočeno je „Novostima“ u Gradskoj upravi Kruševac.

РЕЗУЛТАТИ УСКОРО НА ГРАДСКОМ САЈТУ: Чека се потврда надлежних је ли било загађења ваздуха после пожара на депонији код Крушевца  (ФОТО)

FOTO:S.Babović, Privatna arhiva

U službenoj belešci Inspekcije za zaštitu životne sredine GU Kruševac od 3.jula, navodi se da je na rubnom delu deponije uočeno postojanje dima, a samo u jednom njenom delu, mogao je da se vidi plamen. Širenje dima bilo je promenljivo i zavisilo je od strujanja vazduha, dodaje se u izveštaju.

Najbliže merno mesto gde ZZJZ meri emisiju zagađujućih materija je na Jasičkom putu - EPS, dok je merenje taložnih materija na samoj deponiji. Izveštaj se očekuje sredinom jula i objaviće se na gradskom sajtu.

- U trenutku obilaska lokacije od strane radnika i direktorke JKP i predstavnika MUP-a zaduženih za zaštitu od požara preduzimale su se aktivnosti za gašenje požara, koje su se ogledale dovoženjem zemlje i isipanjem na tvrdoj podlozi, a zatim se ultama ista odvozila na mestima, gde je bilo zapaljenja kako bi se požar gasio i ujedno nanošenjem zemlje presecao put za širenje požara - navodi se u belešci inspekcije.

Meštani sela Srnje nakratko su ovog vikenda blokirali prilaz deponiji, žaleći se na posledice požara, zagađenje vazduha i reke.Traže da se postojeće odlagalište smeća pod hitno sanira.

U Gradskoj upravi Kruševac, „Novostima“ je rečeno da je izgradnja regionalne sanitarne deponije trenutno u procesu izrade projektno - tehničke dokumentacije.

Završena je eksproprijacija zemljišta.

- Očekuje se odabir projektanta za izradu IDP-a od strane Ministarstva građevinarstva

- iznose u GU Kruševac. - Po Idejnom rešenju, planirana je izgradnja u 5 faza. Dobijeni su lokacijski uslovi za Regionalni centar, usvojen je Plan detaljne regulacije.

Realizacije prve faze projekta zvanično će početi donošenjem još nekih pravnih akata koja su potrebna i izradom IDP-a. Taj proces je u toku i realizuje ga Ministarstvo.

- Deponija će svakako ispunjavati najmodernije svetske standarde, a naš cilj je da Centar krene što pre sa izgradnjom - iznose za „Novosti“ u GU. - Dinamiku i tempo radova je teško predvideti, jer je izrada IDP -a u nadležnosti Ministarstva građevinarstva. Ceo proces je usporila i ekonomsko-energetska kriza u celom svetu, jer je ovaj projekat vezan za međunarodne institucije, pre svega KFV banku. Nadamo se da ćemo uspeti da u predviđenom roku završimo sve što je potrebno da se postojeća deponija sanira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)