ŽIVE PORED DEPONIJE: Muke žitelja sela kod Kruševca - Kad izbije požar, dim dolazi do kuća (FOTO)

S.BABOVIĆ

17. 07. 2023. u 15:13

VEĆ 40 godina meštani sela Srnje kod Kruševca žive pored deponije.

ЖИВЕ ПОРЕД ДЕПОНИЈЕ: Муке житеља села код Крушевца - Кад избије пожар, дим долази до кућа (ФОТО)

FOTO:S.Babović, Privatna arhiva

Projekat za izgradnju regionalne deponije sa ekološki prihvatljivim načinima tretiranja otpada odavno je u proceduri. U međuvremenu, meštani traže da se stara deponija što pre sanira.

Paljenje smeća, dim zbog kojeg ne mogu da otvore prozore, otpadne vode koje zagađuju reku neki su od razloga nezadovoljstva. U nedelju su nakratko i blokirali prilaz celom kompleksu kako bi skrenuli pažnju na alarmantnu situaciju. Ovog leta je na nesanitarnoj deponiji izbio i požar.

- Požar je tinjao skoro godinu dana – kaže za „Novosti“ Nebojša Marković, član Saveta MZ. - Onda je nedavno eskalirao i toliko je ugrozio selo da ovde nismo mogli da dišemo. Pokušavaju da to saniraju prekrivanjem zemljišta, ali svake večeri dim silazi u naše selo. Niko nas nije obavestio da li nam je zdravlje ugroženo.

Deo meštana veruje da bi novo odlagalište smeća moglo da reši problem, ukoliko bi zaista bio izgrađen po evropskim standardima. Deo meštana sasvim se protivi izgradnji regionalne deponiji. Svi, međutim, žele da im gradsko rukovodstvo objasni detalje projekta. Peticiju sa tim pitanjem i zahtevom da se stara deponija sanira prosledili su Gradskoj upravi pre četiri meseca.

- Zalivamo sve sa crnom vodom, čime da imamo zdravu hranu – kaže meštanka Božica Marković.

Izgradnjom regionalne deponije za skladištenje i savremen tretman otpada, kako je ranije bilo predočeno u Gradskoj upravi, trebalo bi da se reši problem za šest lokalnih samouprava iz dva okruga. Kompleksan projekat izgradnje novog centra za upravljanje i tretiranje otpada finansiraće uz podršku Vlade i KFV banke. Nova regionalna deponija trebalo bi da pokrije potrebe oko 200.000 stanovnika, za period od najmanje 20 godina. Predviđeno je da se u tom periodu odloži od 614.183 do 832.676 kubika smeća. Ukupna vrednost projekta iznosi oko 32 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)