RUČKOM KAŽU "HVALA": Meštani Merdara i okolnih zaselaka raduju se izgradnji lokalnog puta

D. Z.

13. 07. 2023. u 11:37

DECENIJAMA smo čekali da imamo pristojne prilaze do svojih domova i uređene drumove između sela. Nama putevi znače život i opstanak u selima uz administrativnu liniju sa Kosmetom. Zato u znak zahvalnosti putarima svaki domaćin pripremi ručak kada mu se asfalt približi kući.

РУЧКОМ КАЖУ ХВАЛА:  Мештани Мердара и околних заселака  радују се изградњи локалног  пута

foto privatna arhiva

Ne krije sreću Časlav Milošević, jedan od žitelja Merdara. Kaže da je najmanje što mogu da urade kao znak zahvalnosti da svim radnicima skuvaju ručak i priušte trenutak odmora i razonode.

- Uveliko traju radovi na asfaltiranju 6,5 kilometara na deonici Previtica - Merdare - Borovac, a dodatno se pravi i 12 kilometara prilaznih puteva u vidu makadama - ističe Milošević. - Radnici dobijaju obroke, ali mi želimo da im na svoj način izrazimo zahvalnost i svaka porodica nadomak čije kuće se izvode radovi priprema ručak. Pre par dana ručak je skuvala porodica Gorana Garića koji u selu živi sa suprugom i majkom, a ima troje odrasle dece koja ih redovno posećuju i zato njima uređen put mnogo znači. Sada je red na moju porodicu da pripremi ručak jer će se za nekoliko dana raditi deonica lokalnog puta prema našoj kući.

Ispunjena obećanja

IZGRADNjU lokalnih puteva kako tvrde meštani Merdara obećao je predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko meseci tokom otvaranja Kuršumlijske banje. Dodaju da sada imaju i bolji prevoz do centra Kuršumlije, jer je kombi koji saobraća dva puta dnevno i to besplatno žiteljima Merdara obezbedilo Ministarstvo za brigu o selu.

Meštanima Merdara su posebno zanimljiva tri radnika na mašinama za puteve koji dolaze iz afričke države Gvineje Bisao.Pričaju da su se Romeo, Robert i Lorenco koji rade za beogradsku firmu brzo sprijateljili sa njima, tako da su čak navikli i na ovdašnje običaje.

- Poznato je da tokom nekog svečanog ručka mi volimo da nazdravimo i to kako mi ovde zovemo - "velikom čašom". Tako da su sada i radnici iz Gvineje navikli da popiju "veliku" ali samo kada završe sa poslom. Takođe, znaju da i zaigraju sa nama uz muziku iako još ne znaju naša kola ali nadamo se da ćemo ih naučiti do završetka radova - pričaju nam meštani dok pojašnjavaju da se sa radnicima iz Afrike sporazumevaju uglavnom preko prevodioca na telefonu.

Ipak, kažu da su Afrikanci naučili osnovno, znaju da se pozdrave, da kažu hvala, ali i da odgovore kada nešto ne žele. Recimo kada ih domaćin pita da li hoće sok, oni uglavnom odmahuju glavom i u šali kažu da može - "šljiva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)