VANREDNA SITUACIJA U SEDAM SELA: Nezapamćene vremenske nepogode juče zadesile i Leskovac

Игор Митић
Igor Mitić

06. 07. 2023. u 15:00

U LESKOVCU je uvedena vanredna situacija u sedam sela zbog vremenskih nepogoda koje su sinoć zahvatile područje ovog grada. U Pečenjevcu je, zbog izlivanja reke Šaranice, preventivno evakuisano 10, a u Podrimcu, zbog atmosferskih voda, jedna osoba.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СЕДАМ СЕЛА: Незапамћене временске непогоде јуче задесиле и Лесковац

foto: I.Mitić

Nevremenom su pogođeni i Čekmin, Lipovica, Dušanovo, Karađorđevac i Belanovce. Zbog obilne kiše koja je pala u kratkom vremenskom periodu na terenu je, pored ekipa lokalne samouprave, intervenisalo i 35 vatrogasaca-spasilaca sa 16 vozila.

- Na vrlo maloj površini došlo je do stvaranja velikih bujačnih voda. Sve četiri muljne pumpe, ogromnog kapaciteta, bile su na raspolaganju meštanima kao i kompletna mehanizacija komunalnih preduzeća. Već u toku noći je urađeno mnogo toga na zaštiti ljudi i imovine. Reka se, po prestanku padavina, vratila u korito, ali je ostavila brojne probleme oko vodotoka – istakao je Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove leskovačke Gradske uprave.

Stariji meštani Pečenjevca, gde se voda ispumpava iz 13 domaćinstava, pričaju da takvu kišu nisu videli za svoga života. Ona je za sobom ostavila mulj, dva oštećena mosta, urušene kanale i štetu na pojedinim objektima, poljoprivrednim usevima, mehanizaciji i stočnom fondu koja će tek biti procenjena.

- Uvodimo vanrednu situaciju kako bismo brže i efikasnije mogli da reagujemo na terenu. Kanal koji održavamo i koji smo proširili na četiri i po metra bio je u potpunosti ispunjen vodom i da to nismo uradili sigurno bi, samo u Pečenjevcu, bilo poplavljeno 150 kuća, a da ne pričamo o pojedinim pomoćnim objektima koje bi voda u potpunosti odnela – ocenio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

ŠTETA I U GADžINOM HANU

Nevreme, praćeno kišom i gradom, u sredu uveče zahvatilo je i područje Gadžinog Hana gde je nanelo štetu na putnoj infrastrukturi i poljoprivrednim zasadima. Ona se procenjuje na najmanje 40 miliona dinara, a bujični potoci i reke nosile su potporne zidove, mostove i seoske puteve, dok je grad uništio brojne voćnjake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!