EKO-TERETANA NA GRADSKOM JEZERU U VRŠCU: Sprave od drveta zamenile metalne, koje će biti postavljene na bregu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 07. 2023. u 15:04

DRVENA teretana, koja je postavljena na Gradskom jezeru u Vršcu, predstavlja prvu eko-teretanu u ovom delu Evrope.

ЕКО-ТЕРЕТАНА НА ГРАДСКОМ ЈЕЗЕРУ У ВРШЦУ: Справе од дрвета замениле металне, које ће бити постављене на брегу

Foto: Grad Vršac

Napravljena je od drveta, koje je kao ekološki otpad izvađeno iz Dunava i Save. Sadrži 12 različitih sprava.

Osmislio ih je profesor Marko Ćirić, koji često boravi na Savi, te je tako i uvideo veliki ekološki problem taloženja plutajućeg drveća u priobalju reka.

Njihovom reciklažom dobijene su sprave koje su 100 posto prirodne i otporne na sve klimatske promene, s obzirom na to da su se ta debla nalazila na dnu reka od deset do sto godina.

Vrščani su ovu teretanu dobili zahvaljujući EU i Centru za unapređenje preduzetništva mladih, koji su finansijski i organizaciono pomogli ovaj jedinstveni ekološki projekat.

Odlučili su da je postave baš na Gradskom jezeru, na mestu gde je već postojala teretana, kako bi kod velikog broja vežbača, ali i dece koja tu svakodnevno borave, podigli svest o ekologiji i reciklaži.

Foto: Grad Vršac

 

Stara, metalna teretana, koja je i dalje u dobrom stanju, biće postavljena na nekom drugom mestu, najverovatnije na Vršačkom bregu.

Kako je „Novostima“ rečeno, lokalna samouprava nastoji da dobije još jednu eko-teretanu, koju bi takođe postavili na Vršačkom bregu. U tom slučaju, jedna bi bila postavljena kod odmarališta Crvenog krsta, a druga kod Planinarskog doma.

Inače, prednost ovih drvenih sprava u odnosu na dosadašnje teretane na otvorenom je to što imaju drvene tegove do 50 kilograma težine, koje mogu dodavati kao opterećenje tokom vežbanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)