I NAJMLAĐA I NAJBOLJA: Uspeh devetogodišnje Nikoline - flautistkinje iz Uba

B. PUZOVIĆ

09. 07. 2023. u 18:30

UČENICA drugog razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stanojlović" u Ubu, devetogodišnja flautistkinja Nikolina Stefanović, osvojila je prvo mesto na prestižnom Međunarodnom takmičenju mladih muzičara "Ohridski biseri" u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

И НАЈМЛАЂА И НАЈБОЉА: Успех деветогодишње Николине -  флаутисткиње из Уба

Foto B. Puzović

 Uz to, Nikolina je među brojnim talentovanim muzičarima na ovoj smotri iz cele Evrope bila - najmlađa.

Iako flautu svira tek dve godine, do sada je osvajala prve nagrade na svim takmičenjima na kojima je učestvovala. Trijumfovala je na Međunarodnim susretima flautista "Tahir Kulenović" u Valjevu, Međunarodnom festivalu "Lady Wind" u Pančevu, smotrama u Šapcu, Zemunu...

- Obožavam da sviram flautu, veoma mnogo vežbam, najveća podrška su mi roditelji, profesorka Zorana Matić i korepetitorka, profesorka klavira Andrijana Božić Ilić - kaže Nikolina. - Presrećna sam zbog osvojenog prvog mesta u Ohridu, bilo je to novo iskustvo i veliki izazov. Treniram i odbojku, idem na balet, nameravam da se dalje muzički usavršavam. Nadam se novim priznanjima, a sebe, naravno, u budućnosti vidim kao profesora flaute.

Profesorka Zorana Matić ističe da se Nikolina u Ohridu takmičila ne samo sa flautistima, već i takmičarima koji sviraju klarinet, obou, saksofon. Ponosno kaže da je uspeh na "Ohridskim biserima" najveće priznanje koje je u ubsku muzičku školu stiglo u protekle dve decenije.

Sjajna budućnost

- "Ohridski biseri", ustanovljeni 2002. godine, ubrajaju se u najozbiljnija muzička takmičenja u regionu i šire - kaže profesorka Matić. - Trijumf na ovako jakoj smotri je još jedan dokaz da pred Nikolinom tek slede veliki uspesi i sjajna muzička budućnost.

- Sa korepetitorkom Andrijanom Božić Ilić izvela je veoma težak program za svoj uzrast - kaže Zorana Matić. - Njena posvećenost, vežbanje, ljubav prema muzici na tom takmičenju izbili su u prvi plan i postignut je najbolji mogući rezultat. Svojim nastupom Nikolina je pobrala ogromne simpatije i pohvale šestočlanog žirija "Ohridskih bisera", u kom su bili eminentni umetnici i profesori sa muzičkih akademija širom Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?