BISER TURIZMA BEZ "KORMILA": Šest godina Turistička organizacija Smedereva postoji samo na papiru, a košta milione

Јелена Илић
Jelena Ilić

11. 07. 2023. u 20:52

NA karti Srbije i u nacionalnoj strategiji razvoja, Smederevo je mapirano kao biser turizma.

БИСЕР ТУРИЗМА БЕЗ КОРМИЛА:  Шест година Туристичка организација Смедерева постоји само на папиру, а кошта милионе

Smederevska tvrđava, Foto N. Živanović

Uprkos tome, lokalne vlasti su pre šest godina "ugasile" Turističku organizaciju koja, međutim, ni do danas nije likvidirana. Postupak koče tri tužbe bivših radnika sa kojima sud ne može da se izbori godinama, što je budžet grada do sada koštalo oko osam miliona dinara.

Posle bezmalo tri decenije od osnivanja, jedna od tada najuspešnijih turističkih organizacija u Srbiji, ukinuta je odlukom Skupštine Smedereva krajem 2016. godine, a početkom 2017. pokrenut je postupak likvidacije. Međutim, likvidacija nije okončana, jer nisu pravnosnažno okončani sudski postupci niti naplaćena potraživanja.

- U godišnjem likvidacionom izveštaju za 2022. navodi se da su u toku dva parnična postupka kod Osnovnog suda u Smederevu po tužbi bivših zaposlenih. Treći parnični postupak je okončan u korist tužilje, i na osnovu presude joj je isplaćen iznos od 154.868 dinara - navodi načelnica za privredu i javne nabavke GU Smederevo, Zdravka Kovačević Vasić.

I dok sud oteže unedogled jednostavne postupke, gradski budžet olakšan je za milione kojima se isplaćuju naknade ovlašćenim predstavnicima firme koja ne postoji godinama.

 

Suvenirnica u zabiti

UMESTO turističke organizacije, formiran je Turističko-informativni centar koji nudi brošure i suvenire. TIC se najpre, kako je i svuda u Srbiji, nalazio u lokalu u srcu grada, pešačkoj zoni kuda svi turisti, koji dođu u Smederevo, obavezno prođu. Onda je preseljen na lokaciju na koju turisti ne mogu da nabasaju ni slučajno. Čak i mnogi Smederevci ne znaju gde se nalazi.

- Mesečna naknada za likvidacionog upravnika iznosi 54.500 dinara neto, a za administrativnog radnika 32.000 dinara. Godišnji trošak, po podacima iz Odeljenja za finansije, za ove dve naknade iznosi oko 1.600.000 dinara bruto - rekli su nam u Gradskoj upravi.

Firma koja ne postoji, ali košta građane papreno, bila i tema prošlonedeljne sednice Skupštine grada.

- Kafkin "Proces" je mala beba za ovaj izveštaj. Likvidacija traje već šest godina i stiče se utisak da ne postoji namera da se postupak okonča. Turistička organizacija ima potraživanja od oko 420.000 dinara od privrednih subjekata od kojih su neki i brisani iz APR, neka potraživanja su zastarela, a neka su niža od sudskih troškova za postupak naplate - rekao je opozicioni odbornik Ivan Sovtić.

Ni likvidacioni upravnik nije srećan što prima novac a ne radi, jer se, ako smo saznali, obraćao više puta lokalnoj samoupravi da pomogne da se ovaj postupak što pre okonča. Likvidacija traje dok se ne okončaju svi sudski postupci. Ipak, postoji rešenje. Postupke bi na sebe moglo da preuzme Gradsko javno pravobranilaštvo ili da se sa bivšim radnicima postignu sporazumi van sudnice. To bi okončalo proces, i bilo daleko efikasnije i jeftinije rešenje od ovoga. Ipak, nema odgovora što se to i ne čini.

Inače, posebna je nepoznanica zbog čega je, skoro bez objašnjenja, uopšte doneta odluka o likvidaciji TO u gradu koji je označen kao biser turizma na državnoj karti. Umesto nje, osnovano je novo javno preduzeće "Smederevska tvrđava" koje je preuzelo i 17 zaposlenih iz firme koja je otišla u likvidaciju, dok je preostalih šestoro radnika ostalo bez posla i prava na otpremninu.

Blace - Bili preskupi

KRAJEM 2020. ugašena je Turistička organizacija u Blacu, a njene poslove preuzela je opštinska uprava. Ivan Burgić, predsednik opštine kaže da je TO ukinut jer se bavio jedino "Danima šljiva" - Rad TO koštao je Blace, kako kaže, 16 miliona dinara, dok je sama manifestacija bila trošak od oko šest miliona. Kaže da odeljenje Opštine zasad zadovoljava potrebe za promovisanjem turističkih potencijala blačkog kraja. (D. Z.)

Preduzeće koje je "nasledilo" TO, kao šifru delatnosti ima zaštitu i održavanje nepokretnih kulturnih dobara, kulturno-istorijskih lokacija, zgrada i sličnih turističkih spomenika

- Poslovi vezani za turizam nezvanično su povereni novom javnom preduzeću "Tvrđava", u čijem Statutu čak i ne stoji bavljenje turizmom. Plan lokalnog ekonomskog razvoja za noviji period nije još izrađen ni usvojen, a turističke strategije nisu u najavi. Ne postoji nikakav institucionalni okvir u ovom trenutku koji definiše i trasira razvoj turizma kao privredne grane, kažu u Udruženju građana Pro.Tok 21.

Kula - Iz JP u JU

TURISTIČKA organizacija opštine Kula (TOOK), koja je osnovana u maju 2012, u oktobru 2014. ušla je u postupak likvidacije. TOOK nije likvidiran, nego je 2015. doživeo statusnu promenu iz dotadašnjeg javnog preduzeća (JP) u javnu ustanovu (JU). Tadašnji direktor JP TOOK Vladimir Stanković je bio razrešen funkcije, pa je ponovo imenovan kao direktor JU TOOK.

 

Kikinda - Transformacija TO

TURISTIČKA organizacija Kikinde formirana je 2021. odlukom Skupštine grada, ali je postojala i ranije, samo je doživljavala transformacije. Naime, 2013. kada je SNS preuzeo lokalnu vlast, ukinuta je TO, a njene poslove preuzela je Kancelarije za turizam, koja je, takođe, postojala. Onda je u februaru 2021. ponovo formirana Turistička organizacija Kikinde koja od tada neprekidno radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave