OBUKA KUVARA U STAROJ MENZI: Poljoprivredna škola "Vršac" od napuštenog objekta pravi moderan restoran

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

22. 06. 2023. u 07:45

PO ugledu na turističke škole iz Beograda i Vrnjačke Banje, koje imaju svoje ugostiteljske objekte za obavljanje stručne prakse, Poljoprivredna škola "Vršac" odlučila je da obnovi staru i zapuštenu školsku menzu, kako bi i njihovi kuvari, konobari i turistički tehničari imali gde svakodnevno da stiču praktična znanja.

ОБУКА КУВАРА У СТАРОЈ МЕНЗИ: Пољопривредна школа Вршац од напуштеног објекта прави модеран ресторан

Foto: J.J.Baljak

Reč je o objektu za koji su mnogi Vrščani emotivno vezani, jer su se osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka tu organizovale svadbe, ispraćaji u vojsku i mnoge druge proslave. Poslednje dve decenije, međutim, ta zgrada je zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa bila napuštena. Vidno je propala, ali se sada, kada je zvanično postala vlasništvo poljoprivredne škole, stvorila mogućnost da prvi put bude pretvorena u restoran otvorenog tipa, koji će biti prilagođen svim standardima 21. veka.

- Naši kuvari i konobari na praksu odlaze u ugostiteljske objekte u Vršcu i okolini. To je dobro, jer su "na oku" budućim poslodavcima. Međutim, za njih bi bilo još bolje kada bi u okviru škole imali gde da rade. Zato smo i pokrenuli ovu priču. To će biti dualno obrazovanje u okviru države - kaže, za "Novosti", Srđan Kliska, dugogodišnji direktor Poljoprivredne škole "Vršac".

Velika potražnja

SMER kuvara u Poljoprivrednoj školi "Vršac" izuzetno je popularan. Odeljenja broje po 30 đaka i uvek su popunjena, jer maturante odmah po završetku školovanja čeka posao, često i u inostranstvu. Prošlog septembra je, međutim, to postalo kombinovano odeljenje.

- Lokalna privreda je iskazala potrebu za školovanjem konobara, pa sada u odeljenju imamo 15 kuvara i 15 konobara. Oba zanimanja su, inače, deficitarna. Zato su deca toliko i zainteresovana za upis, znaju da će se odmah zaposliti - ističe Kliska.

Još prošle godine škola je sopstvenim sredstvima finansirala izradu projekta kompletne rekonstrukcije tog sedam decenija starog objekta, koji može da primi do 150 gostiju. Investicija će koštati oko 18 miliona dinara. Lokalna samouprava je prepoznala tu njihovu ambiciju, pa je, za početak, obezbedila 1,5 miliona dinara.

Foto: J.J.Baljak

Sala u kojoj su se nekada pravile svadbe i ispraćaji

- Tim novcem ćemo zameniti krovnu konstrukciju i, ako uspemo, uradićemo fasadu ili zamenu stolarije. To će biti prvi korak da se objektu ne dozvoli dalje propadanje - kaže Kliska i dodaje da će uskoro biti raspisan tender za izvođača radova.

On ističe i da im je lokalna samouprava obećala da će nastaviti da finansira taj njih projekat, ali svakako poziva i lokalne privrednike da im pomognu, kako bi investiciju što pre realizovali i đacima omogućili bolje školovanje.

Foto: J.J.Baljak

Srđan Kliska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)