PODRŠKA MLADIMA U SELIMA VOJVODINE: Pokrajina izdvojila 200 miliona dinara za 163 gazdinstva

Z. GRUMIĆ

20. 06. 2023. u 13:59

POTPREDSEDNIK Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić uručio je danas u Novom Sadu ugovore vredne ukupno 200 miliona dinara mladim poljoprivrednim proizvođačima u Vojvodini, kojima su bespovratna finansijska sredstva dodeljena na nedavno zaključenom konkursu namenjenom podršci ruralnom razvoju.

ПОДРШКА МЛАДИМА У СЕЛИМА ВОЈВОДИНЕ:  Покрајина издвојила 200 милиона динара за 163 газдинства

Z. Grumić

Ta bespovratna finansijska sredstva su, prema propozicijama javnog poziva, raspodeljena na 163 nosioca poljoprivrednog gazdinstva u pojedinačnim iznosima od najmanje 500.000 do maksimalnih 1,5 miliona dinara po prijavi.

- Suština ove podrške je da nam mladi ostanu na selu, odnosno da ih vratimo na selo, da žive i rade – istakao je Galić uručujući ugovore i napomenuo da je od 2017. godine, kada je počeo taj vid podrške pokrajine ruralnom razvoju, oko 1.000 mladih ljudi dobilo pomoć da kupe mašine, opremu i druga sredstva za proizvodnju kojom se bave.

U okviru ove pomoći pravilnikom je predviđeno da Pokrajina finansira čak 90 odstvo vrednosti investicije za koju se opredelio određeni podnosilac prijave na konkursu.

- Ukoliko je neko odlučio da kupi mašinu koja košta 15.000 evra, Pokrajinska vlada će mu subvencionisati 13.500 evra – objasnio je Galić.

Među onima koji su ostvarili pravo na podršku je i Dragana Laćarak iz bačkog mesta Silbaša, koja sa svojim suprugom Nikolom i ostalim članovima porodice proizvodi papriku i paradajz.

- Konkurisali smo radi nabavke tri plastenika i dobili smo 1,5 miliona dinara. Hvala Pokrajinskoj vladi za pomoć, koja nam mnogo znači – izjavila je Dragana Laćarak.

Isti novčani iznos odobren je i Mariji Novaković iz Novih Karlovaca u Sremu.

- Ovu značajnu podršku Pokrajine iskoristićemo za kupovinu opreme, odnosno mehanizacije za našu farmu muznih krava – kaže ta mlada diplomirana inženjerka poljoprivrede i zahvaljuje darodavcima.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)