SVETSKI DAN DAVALACA KRVI: U Paraćinu se godišnje prikupi oko 700 jedinica

Зорана Рашић
Zorana Rašić

14. 06. 2023. u 17:05

CRVENI krst u Paraćinu danas je svim humanistima koji doniraju životnu tečnost čestitao Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun.

СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ: У Параћину се годишње прикупи око 700 јединица

Foto: Z. Rašić

Ovaj datum obeležava se širom planete pod sloganom „Bez davalaca krvi životu su ruke vezane“, čime se ističe značaj ovog humanog čina za spasavanje života ljudi.

Dejan Nešić, dugogodišnji davalac krvi i aktivista ove humanitarne organizacije, a ujedno i opštinski većnik, naglašava da je krv dragoceni dar koji garantuje život, a održavanje bezbednog snabdevanja krvlju nije moguće bez davalaca.

U mnogim zemljama sveta sada je obezbeđivanje dovoljnih količina bezbedne krvi veliki izazov, zbog čega Svetska zdravstvena organizacija 14. juna, kada se obeležava Dan ovih humanista, šalje posebne poruke  davaocima. Ove godine u žiži su pacijenti kojima je neophodna doživotna trasfuzija krvi ili plazme, pa njima nedovoljan pristup bezbednoj krvi može ugroziti život.

Na teritoriji opštine Paraćin evidentirano je oko 800 dobrovoljnih davalaca, a godišnje se prikupi između 600 i 700 jedinica krvi, što znači da davaoci krv ne daruju baš najredovnije.

Dok je bilo namenskog davanja dragocene tečnosti i dok je sve to organizovano preko Službe za transfuziju paraćinske bolnice, broj prikupljenih jedinica bio je veći. Do određenog pada došlo je nakon što je davalaštvo usmereno na zavode za transfuziju krvi, a u slučaju Paraćina, to je ustanova iz Niša, pa se akcije sada organizuju dva puta mesečno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)