JELA KOJA MIRIŠU NA ZAVIČAJ: U Ruskom Krsturu čuvaju bakine recepte, donete iz Zakarpatja u 18. veku
RUSINI, koji su se na prostore današnje Srbije, pretežno u Bačku, doselili iz Zakarpatske oblasti u Ukrajini sredinom 18. veka, čuvaju svoj identitet i običaje kroz razne nacionalne institucije i manifestacije, a od prošle godine i festivalom "Ukusi tradicije", održanim proteklih dana drugi put.
foto M. Afič
Prema poslednjem popisu, u Srbiji živi 11.483 pripadnika rusinske zajednice, od čega najviše u Ruskom Krsturu u opštini Kula, koji je prestonica ove nacionalne manjine u našoj zemlji. Upravo u Ruskom Krsturu je tamošnje Udruženje građana "Rusinska riznica" pokrenulo "Ukuse tradicije" sa željom da na trpezama zadrži starinska jela i nauči nove generacije kako da ih pripremaju.
Ovog juna su na devet štandova bila izložena tradicionalna jela Rusina i Ukrajinaca, ali i specijaliteti kuhinja ostalih nacionalnih zajednica koje žive u kulskoj opštini.
- Posetioci su mogli da vide kako se spravljaju naša drevna jela, ali i da ih besplatno probaju ili kupe - rekla je Tanja Arva Plančak iz UG "Rusinska riznica".
Gastronomiju Rusina predstavili su i gosti festivala iz Zemplinske Teplice u Slovačkoj i Novog Orahova u Bačkoj. Članovi KUD "Petro Kuzmjak" iz Novog Orahova, koje postoji 76 godina, pokazali su kako se pravi čuveni paprikaš iz ovog sela.
SLATKI REJTEŠI I "NA HRUBO"
NA festivalu je bila "ikebana" od poslastica, a među njima i neodoljive savijače, zvane rejteši, kao i štrudle, specifičnog imena "na hrubo", sa višnjama, jabukama, orasima, makom...
Učiteljica Ljubica Njaradi, koja je proslavila Ruski Krstur u TV serijalu "Kuhinja moga kraja", za ovogodišnje "Ukuse tradicije" pripremila je beljuši - lepinje sa slanim sirom i pavlakom, dve vrste pogačica sa čvarcima i staru rusinsku pitu.
- Sva jela u kući pripremam po bakinim receptima. Tu su neizostavni kapuščanjiki i krompljanjiki - dizano testo sa kiselim kupusom i krompirom, gorhelji - kukuruzna pita sa bundevom, čeregi - kolač u koji se stavlja i rakija, sirec - specijalitet od mleka i jaja i mnogi drugi, koji mirišu na zavičaj - rekla je Ljubica.
Preporučujemo
MAJA GOJKOVIĆ O BORBI ZA DRUŠTVO BEZ NASILjA Položaj žena sve bolji i bolji
09. 12. 2025. u 20:00
SVEČANO OTVORENE NOVA ZGRADA MZ I OBNOVLjENA SALU SOKOLSKOG DRUŠTVA Futogu po zasluzi
09. 12. 2025. u 16:29
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (2)