JELA KOJA MIRIŠU NA ZAVIČAJ: U Ruskom Krsturu čuvaju bakine recepte, donete iz Zakarpatja u 18. veku

Z. Rajić

07. 06. 2023. u 08:34

RUSINI, koji su se na prostore današnje Srbije, pretežno u Bačku, doselili iz Zakarpatske oblasti u Ukrajini sredinom 18. veka, čuvaju svoj identitet i običaje kroz razne nacionalne institucije i manifestacije, a od prošle godine i festivalom "Ukusi tradicije", održanim proteklih dana drugi put.

ЈЕЛА КОЈА МИРИШУ НА ЗАВИЧАЈ: У Руском Крстуру чувају бакине рецепте, донете из Закарпатја у 18. веку

foto M. Afič

Prema poslednjem popisu, u Srbiji živi 11.483 pripadnika rusinske zajednice, od čega najviše u Ruskom Krsturu u opštini Kula, koji je prestonica ove nacionalne manjine u našoj zemlji. Upravo u Ruskom Krsturu je tamošnje Udruženje građana "Rusinska riznica" pokrenulo "Ukuse tradicije" sa željom da na trpezama zadrži starinska jela i nauči nove generacije kako da ih pripremaju.

Ovog juna su na devet štandova bila izložena tradicionalna jela Rusina i Ukrajinaca, ali i specijaliteti kuhinja ostalih nacionalnih zajednica koje žive u kulskoj opštini.

- Posetioci su mogli da vide kako se spravljaju naša drevna jela, ali i da ih besplatno probaju ili kupe - rekla je Tanja Arva Plančak iz UG "Rusinska riznica".

Gastronomiju Rusina predstavili su i gosti festivala iz Zemplinske Teplice u Slovačkoj i Novog Orahova u Bačkoj. Članovi KUD "Petro Kuzmjak" iz Novog Orahova, koje postoji 76 godina, pokazali su kako se pravi čuveni paprikaš iz ovog sela.

SLATKI REJTEŠI I "NA HRUBO"

NA festivalu je bila "ikebana" od poslastica, a među njima i neodoljive savijače, zvane rejteši, kao i štrudle, specifičnog imena "na hrubo", sa višnjama, jabukama, orasima, makom...

Učiteljica Ljubica Njaradi, koja je proslavila Ruski Krstur u TV serijalu "Kuhinja moga kraja", za ovogodišnje "Ukuse tradicije" pripremila je beljuši - lepinje sa slanim sirom i pavlakom, dve vrste pogačica sa čvarcima i staru rusinsku pitu.

- Sva jela u kući pripremam po bakinim receptima. Tu su neizostavni kapuščanjiki i krompljanjiki - dizano testo sa kiselim kupusom i krompirom, gorhelji - kukuruzna pita sa bundevom, čeregi - kolač u koji se stavlja i rakija, sirec - specijalitet od mleka i jaja i mnogi drugi, koji mirišu na zavičaj - rekla je Ljubica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna