GODIŠNJICA BOJA NA KOSOVU: Ovaj grad posebno će obeležiti Vidovdan (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

06. 06. 2023. u 07:30

OBNOVLjEN Muzej Slobodište, najmoderniji skejt park i prvi pamp-trek, kao i spomen bista glumcu Momiru Bradiću, neki su od novih sadržaja, koje će Kruševac dobiti do najznačajnijeg dana u godini za ovaj grad - Vidovdana.

ГОДИШЊИЦА БОЈА НА КОСОВУ: Овај град посебно ће обележити Видовдан (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Sve do 28. juna, kada se na poseban način obeležava i godišnjica Kosovskog boja, kao i Dan osnivanja Kruševca, organizovaće se na desetine umetničkih, naučnih, kulturnih i sportskih događaja. Jedan od značajnijih biće otvaranje obnovljenog Doma Slobodište 26. juna.

Rekonstrukcija muzejskog prostora u istoimenom parku počela je pre dve godine.

Spomen-bista istaknutog glumca, reditelja i jednog od osnivača profesionalnog Kruševačkog pozorišta Momira Bradića (1935—2018) poslednja je u nizu koja će biti postavljena na Trgu glumaca, gde su već biste osam glumačkih velikana iz Kruševca - Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Ljubinke Bobić.

Gradonačelnica Jasmina Palurović najavljuje da će 27. juna Kruševac na lokaciji Stari aerodrom dobiti i najmoderniji skejt park i prvi pamp-trek u Srbiji.

- Centralna, državna ceremonija održava se 28. juna, polaganju cveća na Spomenik kosovskim junacima prethodiće sveta arhijerejska liturgija sa litijom od crkve Lazarica, posle čega će biti i pomen nastradalim braniocima države - napominje gradonačelnica Jasmina Palurović.

POLICIJA 

PRVI put se Policijska uprava Kruševac sa svojim programima uključuje u Vidovdanske svečanosti. Izložbom „Policija kroz vreme“ u holu zgrade PU - 7. juna. Uoči Vidovdana, 27. juna, na Bagdali će biti defile Policijskog orkestra, koji će prethoditi koncertu operske pevačice Ljubice Vraneš.

Sve gradske i republičke insititucije uključene su u organizovanje junskih događaja sa svojim programima, od Istorijskog arhiva, preko Kruševačkog pozorišta, do Centra za usavršavanje i Sportskog saveza sa brojnim takmičenjima. Kulturni centar Kruševac organizuje Književno-filozofsku školu 23. i 24. juna, Narodni muzej će se osim sa novim prostorom, predstaviti i kroz izložbu Umetničke galerije i izlaganjem bronzanog keltskog mača nađenog na lokaciji Koševi prilikom izgradnje Moravskog koridora.

BEZ PRIREDBE NA SLOBODIŠTU

NAJAVLjENE padavine i nestabilno vreme tokom juna diktiraju ceo program Vidovdanskih svečanosti. Predškolska ustanova „Nata Veljković“ neće imati tradicionalnu završnu priredbu na otvorenom, u parku Slobodište, već je zbog bezbednosti dece, odlučeno da se završni programi održavaju u svakom objektu obdaništa na teritoriji grada.

Narodna biblioteka već od danas organizuje kaligrafske i druge edukativne radionice, izložbu posvećenu zavičajnim umetnicama, susrete bibliotekara, dok Turistička organizacija priprema festival „Viteški megdan u Lazarevom gradu“.

Vidovdanska nagrada, plakete i pohvale uručiće se na svečanoj sednici Skupštine grada 28. juna u 18.30.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)