„DAN OTVORENIH VRATA“ U NOVOSADSKOM NTP: Manifestacija koja spaja nauku, privredu i studente

Z. GRUMIĆ

31. 05. 2023. u 15:34

DESETAK kompanija, članica naučno tehnološkog parka (NTP) u Novom Sadu predstavilo je danas studentima svoje delatnosti kao i mogućnosti za obavljanje stručne prakse tokom studiranja ili zapošljavanja nakon diplomiranja.

„ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА“ У НОВОСАДСКОМ НТП: Манифестација која спаја науку, привреду и студенте

Z. Grumić

Manifestacijom „Dan otvorenih vrata“, koju je NTP organizovao drugi put za godinu ipo postojanja i rada, ta institucija nastavlja da ispunjava svoju misiju spajanja nauke, privrede i studenata, istakao je Nebojša Drakulić direktor novosadskog NTP-a.

- Studentima se na ovaj način pruža prilika da iz prve ruke saznaju detalje ne samo o mogućnostima i uslovima za realizaciju prakse u kompanijama nego i da budu angažovani na određenim projektima. Neki od njih će moći i da dobiju posao u ovim renomiranim firmama – izjavio je Drakulić.

Među učesnicima skupa bio je i Nemanja Andrić, student novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, koji je poput ostalih mnogobrojnih njegovih kolega želeo da sazna nove pojedinosti o šansama za zaposlenje nakon završetka studija.

- Ja sam već stipendista jedne firme a ovde sam došao da čujem još ponešto o drugim kompanijama, šta nude, koji su im projekti i da vidim kako bih se u to mogao da uklopim – izjavio je taj akademac za „Novosti“.

A naša sagovornica Svetlana Borojević, predstavnica jedne od kompanija članica NTP, ističe da ona i njene kolege predstavljaju studentima najrazličitije detalje o delatnostima kojima se bave kako bi oni znali za šta da se opredele.

- Bitno je i to novo upoznavanje povezivanje sa ljudima iz firmi kao i sa kolegama kao i da se upoznaju s konkretnim primerima iz prakse, to će im dobro doći – dodaje Borojević.

NTP će kako je najavljeno, u nastavku svog novog programa „Zalet“ koji traje šest meseci, od 23. do 25. juna prirediti treću takmičarsku manifestaciju „Hakaton“, na kojoj će učestvovati više timova, koji će davati odgovore na teme kao što su održivi transport, bezbednost dece, zdravo starenje, čista voda i druge.

- Ideja nam je da i tako dodatno povezujemo nauku, privredu i studente, da na najbolji način promovišemo taj trougao znanja – naglasio je Vladimir Todorović u ime NTP-a.

Novosadski NTP je trenutno zajednica 19 start-apova, 14 tehnološko-razvojnih kompanija i Instituta za veštačku inteligenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024