NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK U NOVOM SADU DOBIJA NOVU ZGRADU: Veliko interesovanje IT kompanija za radni prostor

Z. GRUMIĆ

25. 05. 2023. u 18:59

POČETAK izgradnje još jedne, druge zgrade Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Novom Sadu ozvaničen je danas potpisivanjem ugovora o projektovanju objekta NTP-2.

НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК У НОВОМ САДУ ДОБИЈА НОВУ ЗГРАДУ: Велико интересовање ИТ компанија за радни простор

Z. Grumić

Ovaj objekat će, poput postojećeg NTP-1, imati površinu od oko 30.000 kvadratnih metara i biće dom tehnološko-naučnim i drugim IT kompanijama a deo prostora namenjen je Fakultetu tehničkih nauka.

U prisustvu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, ugovor o izradi tehničke dokumentacije za izgradnju NTP-2 potpisali su direktor NTP Novi Sad Nebojša Drakulić i direktor firme „DBA“ Đorđe Bajilo, u ime grupe ponuđača.

- Moraćemo da ubrzamo ovu proceduru kako bismo, prema planu, u drugoj polovini sledeće godine počeli izgradnju – izjavio je Mirović i dodao da se u realizovanju tog značajnog projekta očekuje finansijska podrška Vlade Srbije.

Pokrajinska vlada izdvojila je 59 miliona dinara za pripremu projektne dokumentacije za zgradu NTP-2, koja će biti izgrađena u blizini NTP-1, na lokaciji postojećih sala Mašinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

- Izgradnjom tog objekta dobićemo novi prostor za potrebe Fakulteta tehničkih nauka, razvojne centre IT kompanija kao i za start-ap kompanije, kojih je sve više – dodao je Mirović naglasivši da su Novi Sad i Vojvodina danas respektabilni centri tehnološkog razvoja naše zemlje i regiona.

Novi NTP posedovaće i najsavremeniju laboratorijsku opremu, kakve nema u NTP-1, tako da će kad proradi, prema Mirovićevim rečima imati izuzetan značaj za tehnološki i ukupni ekonomski razvoj Srbije.

NTP u Novom Sadu trenutno ima 34 članice među kojima su 19 start-ap kompanija, 14 tehnološko-razvojnih kompanija i Institut za veštačku inteligenciju. U toj zgradi trenutno radi oko 1.000 visoko obrazovanih stručnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)