NIKO KAO "ZANATSKI": Izabrani laureati „Kikindskih tamburaških svečanosti“

R. Š.

31. 05. 2023. u 08:00

NOVOSADSKI orkestar "Zanatski" pobednik je drugog festivala "Kikindske tamburaške svečanosti", organizovanog u ovdašnjem Narodnom pozorištu.

НИКО КАО ЗАНАТСКИ: Изабрани лауреати  „Кикиндских тамбурашких свечаности“

Foto: Grad Kikinda

Za najboljeg tamburaša žiri je odabrao Marka Kolovića iz pobedničkog orkestra i on je nagrađen novim instrumentom, te plaketom "Živica Grastić".

Tokom ovogodišnje manifestacije, nadmetala su se četiri orkestra - iz Novog Sada, Novog Bečeja i Novog Kneževca.

- Mi smo mlad orkestar, oformljen tek pre nekoliko meseci. I mi muzičari smo mladi, jer svi imamo po dvadesetak godina i ovo nam je bio prvi nastup u punom sastavu. Pamtićemo ovaj festival, jer je ovo naša prva nagrada i prvi put prvo mesto - kaže Ognjen Nedeljkov iz pobedničkog ansambla.

Drugo mesto osvojio je "Aldomaš", takođe iz Novog Sada, a treće "Lale" iz Novog Kneževca.

Najbolji primaš je Marko Kolović, takođe iz "Zanatskog", dok je njegov mladi kolega po instrumentu - Željko Stankov iz Novog Kneževca - dobio specijalnu nagradu Festivala.

 

- Ponosan sam što mi je pripala nagrada za najboljeg solistu na festivalu, ali to ne bi bilo moguće da ne sviram u dobrom orkestru, pa zahvaljujem svojim momcima. Pohvale zaslužuju i organizatori festivala - poručio je Kolović.

SEĆANjE NA GRASTIĆA

Ovaj  festival ustanovljen je lane, u čast tradicionalne vojvođanske muzike i u slavu tambure, ali i kao sećanje na rano preminulog tamburaša Živicu Grastića. Organizator "Tamburaških svečanosti" i ovoga puta bio je Kulturni centar iz Kikinde, uz podršku lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Žiri koji je ocenjivao muzičare činili su prof. dr Agota Vitkai Kučera, prof. Smiljana Jančić, dirigentkinja Gradskog tamburaškog orkestra "Branko Radičević" iz Rume, Zoran Bugarski Brica, rukovodilac Centra tamburaške kulture iz Novog Sada, te Branimir Jovanović iz Velikog tamburaškog orkestra RTV. U revijalnom delu večeri nastupili su tamburaški orkestar "Branko Radičević" iz Rume i solisti Agota Vitkai Kučera, Danijela Jovanović i Milan Prunić Duma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TREĆI MANDAT NA ČELNOJ FUNKCIJI U KCNS: Bojan Panaotović ponovo direktor Kulturnog centra Novog Sada