KRKOBABIĆ SA NEMAČKOM AMBASADORKOM: Kako očuvati i unaprediti ruralne sredine

Novosti online

12. 05. 2023. u 16:52

„KAKO očuvati i unaprediti ruralne sredine?“ bila je tema današnjeg sastanka ministra za brigu o selu Milana Krkobabića sa ambasadorkom SR Nemačke u Republici Srbiji gospođom Anke Konrad.

КРКОБАБИЋ СА НЕМАЧКОМ АМБАСАДОРКОМ: Како очувати и унапредити руралне средине

Foto Ministarstvo za brigu o selu

Na sastanku, održanom u Palati Srbija, istaknut je izuzetan značaj privredne saradnje Srbije i SR Nemačke, koja predstavlja više nego dobru osnovu i za dalje rešavanje pitanja vezanih za ravnomerni regionalni razvoj – za odnos urbanog i ruralnog.

„Iskustva jedne od najjačih ekonomija sveta biće nam dragocena, a posebno cenimo izraženu spremnost da nam u tome i praktično pomognu“ izjavio je ministar Krkobabić.

Učesnici sastanka razgovarali su o izazovima sa kojima se obe zemlje suočavaju u kompleksnom pitanju razvoja ruralnih područja. I jedna i druga zemlja nalaze načine da život na selu učine primamljivim i da proces migracija iz gradova u sela, koji je započeo u vreme pandemije korona virusa, nastave novim programima za obnavljanje nerazvijenih regiona i sistematskim poboljšavanjem uslova života i rada u seoskim sredinama.

Sagovornici su istakli da su investicije Nemačke u Srbiji značajne u velikim gradskim centrima, ali i dosadašnja ulaganja u manja mesta kao što su Mionica, Vlasotince, Vranje.. predstavljaju pravi motor razvoja tih sredina i priliku za ljude da u svojim sredinama ostanu da žive i rade ili da neki novi pođu u te krajeve.

„Mala preduzeća do 50 zaposlenih su pravi recept za ekonomsku održivost ruralnih krajeva“ jedan je od zaključaka današnjeg sastanka.

Nemačka strana iznela je primere kako mali proizvođači, dominantni u ruralnim područjima, traže način da postignu konkurentnost proizvodnjom organskih kultura, tzv. biofarmingom, proizvodnjom retkih vrsta voća i povrća ili seoskim turizmom i u svemu tome se oslanjaju i na pomoć države.

Srpska strana je istakla rezultate programa oživljavanja zadrugarstva kao modela organizovanja malih individualnih proizvođača, kao i uspešan program naseljavanja praznih seoskih kuća.

Tema sastanka bila je i važna uloga žena u društvu, a naročito u selima. Ministar Krkobabić je ukazao na inicijativu za uvođenje socijalne-garantovane penzije za sve stanovnike preko 65 godina koji nemaju penziju ni druga primanja, od kojih je najviše žena u selima, čak 85 posto, a kojima je potrebno obezbediti sopstveni vid prihoda, kako zbog njihovog ekonomskog položaja tako i zbog neophodnog ličnog dostojanstva.

Dogovoreno je da se saradnja nastavi praktičnim koracima i razmenom dobrih, ali svakako korisnih i loših iskustava u preduzetim merama.

Sastanku su prisustovali i šef privrednog odeljenja Ambasade Nemačke dr Denis Kajzer, šef odeljenja za socijalnu politiku Per Krumrej, predsednik akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić i saradnici ministra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!