ZABRANA RUSKOG NAFTOVODA ZA BERLIN, ALI NE I ZA ČEŠKU, SLOVAČKU I MAĐARSKU: Novi predlog Evropske komisije

I.S.

10. 05. 2023. u 16:20

OD Berlina se traži da se, u sklopu sankcija protiv Rusije, sasvim odrekne nafte koja u Nemačku stiže preko ruskog naftovoda "Družba" ("Prijateljstvo"). Dok privremeno izuzeće za snabdevanje sirovom naftom iz Rusije kroz severni deo naftovoda, dato ovoj zemlji, mora da prestane, Češka, Slovačka i Mađarska bi i dalje mogle da koriste naftu iz "Družbe".

ЗАБРАНА РУСКОГ НАФТОВОДА ЗА БЕРЛИН, АЛИ НЕ И ЗА ЧЕШКУ, СЛОВАЧКУ И МАЂАРСКУ: Нови предлог Европске комисије

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Predlog se iznosi u nacrtu novog paketa sankcija EU protiv Ruske Federacije, u kome se još precizira da bi Budimpešta mogla da nastavi i izgradnju ruskih nuklernih reaktora. Posle sabotaža na gasovodu "Severni tok", čija je izgradnja završena 2021. godine s namerom da se udvostruče isporuke ruskog gasa Evropi, Nemačkoj preti da ostane i bez ovog izvora energenata.

"Družba" se proteže na više od 5.000 kilometara, od Rusije preko Belorusije do Istočne Nemačke. Ruska nafta curi kroz naftovod skoro 60 godina. Rafinerije u Švedu, na Odri i Leuni kod Halea, koriste ga za proizvodnju benzina, dizela, ili lož ulja za benzinske pumpe i stanove.

Da za Berlin ovo nije neočekivano potvrđuju brojni napisi u tamošnjim medijima o značaju "Prijateljstva" za nemačko tržište poslednjih meseci. Dok se čeka na komentare iz političkog i državnog vrha koji treba da reaguju na zahtev Brisela, "zeleni" ministar ekonomije Robert Habek tvrdi da "će se uvoz ruske nafte u Nemačku prepoloviti do sredine godine".

Lane je, prema Habeku, oko 35 odsto nemačke potrošnje nafte dolazilo iz Rusije. Dve trećine uvezene ruske sirove nafte stizalo je naftovodom "Družba", a ostatak morskim putem. Istočna Nemačka se skoro isključivo snabdeva ruskom naftom preko "Družbe".

- Cilj je da do kraja godine budemo skoro nezavisni - veli Habek. - Francuska naftna kompanija "Total" odlučila je da svojoj rafineriji u Leuni u budućnosti uskrati rusku naftu. Promena kursa, imaće, verovatno, dalekosežne posledice po cene i potrošače. U poređenju sa prirodnim gasom, rusku naftu je lakše zameniti na svetskom tržištu i lakše je transportovati. Koraci su već preduzeti. Ugovori se ne bi obnavljali. Zbog izmenjenih lanaca snabdevanja, očekuje se da će zavisnost od ruske nafte pasti na 25 odsto. Ali, proces je zahtevan.

Joahim Ragnic, zamenik direktora Instituta "Ifo" u Drezdenu, očekuje da će obustava isporuke nafte iz Rusije imati ogroman uticaj na cene, verovatno i na snabdevanje gorivom i hemijsku industriju. Hendrik Malkov iz Kilskog instituta za svetsku ekonomiju, takođe, očekuje veće cene, ali i smatra da bi se naftnim embargom, odnosno naglim prekidom ruskog snabdevanja, takođe moglo manevrisati, tako što bi se posebno pogođenima obezbedila državna pomoć, kao i podsticaji za štednju za smanjenje potrošnje.

Napad na "Prijateljstvo"!

RUSKI operater naftovoda "Transnjeft" saopštio je da je napadnuto punilište na naftovodu "Družba" u ruskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom. "Transnjeft" je naveo da u incidentu niko nije povređen, a incident je okarakterisan kao "teroristički napad". Gađana su tri prazna rezervoara za skladištenje naftnih derivata, ali nije bilo curenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)