PROMOCIJA KNJIGE "OD MAJKE DO CRKVE" NOVINARA NOVOSTI: Delo koje ne govori samo o prošlosti hrama, već i vremenu u njemu i oko njega

V.N.

28. 04. 2023. u 11:59

PROMOCIJA knjige Vladimira Mitrića „Od majke do Crkve“, održana je u Parohijskom domu crkve Preobvraženja Gospodnjeg u Lipnici, kod Loznice, povodom 150 leta te bogomolje, koju je podigao runjanski parod Vladimir Popović, u to vreme i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije. Ovu kulturnu svetkovinu blagoslovio je episkop šabački Jerotej.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ОД МАЈКЕ ДО ЦРКВЕ НОВИНАРА НОВОСТИ: Дело које не говори само о прошлости храма, већ и времену у њему и око њега

foto V Mitrić

Podsećajući da je na osvećenju, pre vek i po bio kralj Milan Obrenović, autor je naglasio da ništa nije slučajno, „jer je prabaka tog srpskog monarha Anđelija, majka njegove bake Tomanije Obrenović, kćerke čuvenog srpskog i lozničkog vojvode Ante Bogićevića i žene Jevrema Obrenovića, iz sela Runjana, iz porodice Ljubinković“.

- Poreklom iz Runjana, koji pripadaju parohiji hrama i čije meštanin da imanje za njeno podizanje, je i čuvenim kompozitor Josif Runjanin, poznat, pored ostalog, po čuvenoj pesmi “Rado Srbin ide u vojnike“ i hrvatskoj himni „Lijepa naša - rekao je Mitrić.

- Popovići su 12 kolena davali sveštenike SPC, a prota Stanko je zaslužan što ova sela nisu postradala u Drugom svetskom ratu, jer je kao čovek koji je govorio sedam svestkih jezika i bogatim obrazovanjem i iskustvo, znao da ih odbrani razgovorima i pregovorima sa neprijateljima i onda kada se činilo da nema šanse.

Promociji knjige prisustvovali su potomce te čuvene svešteničke loze.O knjizi i autoru govorili su gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, načelnik Ugljevika, Vasilije Perić, akademik profesor dr Mirko Kerkez, znameniti srpski hururg i predstavnik izdavača(SKANU) diplomirani teolog Oredrag Vujević, višegodišnji direktor CK „Fili Višnjić“ u Ugljeviku i akademik Dragomir Mirković, likovni umetnik, veliki narodni i crkveni dobrotvor i Bijeljine, poreklom iz Banjana iz Stare Hercegovine.Skup je uveličao i Spasoje Alnijanić, jedan od tvoraca Republike Srpske, ministar u vladama Republike Srpske i Savetu ministara BiH, koji je finansirao, sa još jednim saradnikom, izgradnju Spomen mauzoleja na Starom Brodu kod Višegrada, u znak sećanja na više o 6000 ubijenih Srba, uglavnom nejači, od ustaša Jure Francetića.

Besednici su, pored ostalog, ocenili da je „ovo delo koje ne govori samo o prošlosti hrama, već i vremenu u njemu i oko njega, ali i u našem rodu, kroz minula vremena, ali i danas“.Naglasili su autor, „osim što je novinar, neumorno radi na povezivanju našeg naroda sa obe obale Drine i to skoro četiri decenije“.

- Ovako veličanstven skup, posvećen knjizi, po broju prisutnih, besedama i atmosferi odavno nije održan - poručila su dva arhimandrita Lazar iz Tavne i Nifont iz Bogoštice i Soko grada. - Ovo podseća na vreme vladike Nikolaja, kada su naši hramovi bili, uistinu, srdišta i duhovnog i kulturnog života, čiji je spoj najlepša simfonija. Ovoliko ljudi je, ranije, mogao uglavnom, da „sabere“ naš legendarni akademik profesor dr Vladeta Jerotić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu