SVI HOĆE RUŽE IZ KRUŠEVCA: U Rasinskom okrugu izvoze više nego pre

S.BABOVIĆ

25. 04. 2023. u 08:00

Izvoz sadnog materijala iz Rasinskog okruga je prošle godine iznosio 14,7 miliona evra, što je uvećanje u odnosu na prethodnu godinu za čak 27 odsto.

СВИ ХОЋЕ РУЖЕ ИЗ КРУШЕВЦА:  У Расинском округу извозе више него пре

Foto:S.Babović

Procvat cvećarstva počeo je u epidemiji virusa korona, ali se nastavio i dalje. Mnogi iskusni poljoprivrednici su napustili oranice i počeli da se zbog bolje zarade bave sadnicama za cveće.

- Otac je proizvodio lozno-sadni materijal, za jabuke, kruške, šljive i zajedno smo, ukupno 50 godina radili taj posao -predočava za "Novosti" Božidar Radić, iz Velike Drenove kod Trstenika. - Onda smo zbog nerentabilnosti startovali sa proizvodnjom stablašica ruža i time se uspešno bavimo zadnjih šest godina. Snabdevamo rasadnike u Srbiji.

Foto:S.Babović

Tekst potpisa

Ukrasna flora za balkone i terase dvorišta nikada nije bila traženija. Zorica Milovojević iz Velikog Šiljegovca predočava da već 12 sezona sade cveće i da najveći rezultat beleže svakog proleća, posebno tokom 8. marta.

- Veoma su tražene sve vrste četinarskog, lišćarskog i dekorativnog šiblja - iznosi za "Novosti" Ana Milošević, vlasnica rasadnika četinara iz Velikog Šiljegovca.

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, koji su organizatori Sajma cveća održanog ovih dana napominju da je i ovaj događaj način da se cvećari umreže, kao i da se poveća i obim proizvodnje i prisustvo na tržištu.

ŠTIĆENICI

MEĐU učesnicima sajma su i cvećari iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, gde se za ovaj isplativi zanat obučavaju štićenici. Samo je ove godine broj proizvedenih sadnica u ovoj ustanovi premašio 50.000.

- Rasinski okrug je lider u proizvodnji sadnog materijala, a i proizvođači ruža su prvi kada je izvoz u pitanju - napominje Maja Marković, direktorka RPK Kruševac.

Najveća tržišta cveća iz kruševačkog kraja su evropske zemlje, a osim na tržište EU, izvozi se u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)