VELIKI BAČKI KAO PANAMSKI KANAL Povezivanjem dve reke skraćena plovidba za čak dvadeset dana

Z. Rajić

14. 04. 2023. u 11:32

KAO što je Panamski kanal štošta promenio u tom delu sveta, tako je Veliki bački kanal (VBK) to isto učinio u Vojvodini.

ВЕЛИКИ БАЧКИ КАО ПАНАМСКИ КАНАЛ Повезивањем две реке скраћена пловидба за чак двадесет дана

foto Z. R.

Ovako je značaj najvećeg veštačkog vodotoka u severnoj pokrajini opisao Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra (KC) Vojvodine "Miloš Crnjanski", na nedavnoj promociji knjige "Veliki kanal - Delo Jožefa Kiša" u Gradskom muzeju u Vrbasu, koju su napisala braća Đeze i Atila Bordaš.

Dvojezično štivo (na srpskom i mađarskom) posvećeno je životnom poduhvatu hidrotehničkog inženjera Jožefa Kiša (1748-1813) - izgradnji VBK i trajanju, dužem od dva veka, ovog objekta koji je povezao Dunav kod Bezdana sa Tisom kod Bačkog Gradišta, skrativši put između ova dva naselja za više od 200 kilometara.

- Knjiga braće Bordaš je spomenik poduhvatu koji je menjao svet i usmerio generacije Vrbasa, Bačke i cele Vojvodine. To je priča o tome kako su kolonizacija i kanalizacija, kako je to govorio književnik Draško Ređep, zauvek odredili Vojvodinu. Ova knjiga se čita kao najuzbudljiviji roman, jer je Đeze, pre svega, veliki pisac - rekao je Šaponja, napomenuvši da je dolaskom u KC Vojvodine zatekao rukopis Đezea i Atile Bordaša, koji je tu, sa odličnim recenzijama, stajao neobjavljen skoro 10 godina.

Đeze je pisao o istorijatu VBK i problemima s kojima se suočavao idejni tvorac, projektant i graditelj najvećeg tehničkog poduhvata u srednjem Podunavlju od vremena gradnje Trajanovog mosta preko Dunava kod Đerdapa, rimskog arhitekte Apolodora iz Damaska. Atila, koji je preminuo 2019. godine, obradio je druge inženjerske i arhitektonske poduhvate Jožefa Kiša, ostvarene u Vrbasu, Senti, Subotici, Kucuri...

MIR U BLIZINI PREVODNICE

IAKO je knjiga braće Bordaš čamila u rukopisu, pojavila se pred čitaocima u vremenu velikih jubileja - 220 godina otkako je VBK postao prohodan, 275 godina od rođenja i 210 godina od smrti Jožefa Kiša. Pred završetak izgradnje VBK, posle anonimne prijave da radovi kasne i da će premašiti ugovorenu vrednost, Kiš je pao u nemilost akcionarskog društva koje je finansiralo projekat. Poslednje dane proveo je u letnjikovcu, nazvanom "Jožefov mir", u blizini vrbaske prevodnice, gde je, po sopstvenoj želji, i sahranjen.

- Ključno Kišovo rešenje bio je proračun razlike u nivoima Dunava i Tise, oko 3,8 metara, sa zaključkom da bi se dva toka mogla spojiti sa tri prevodnice, i tako, u prevozu pretežno soli, uglja, drveta i baruta, skratiti put od Karpata do Budima i Beča za čak 20 dana - kazao je Đeze Bordaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata