PREVENTIVNI PREGLEDI I U LESKOVCU: Skrining na aneurizmu trbušne aorte

Игор Митић
Igor Mitić

06. 04. 2023. u 20:24

U mobilnom autobusu, koji će biti parkiran na platou ispred leskovačkog Doma zdravlja, obavljaće se skrining pregledi na aneurizmu trbušne aorte, najavljeno je iz leskovačke Opšte bolnice.

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ И У ЛЕСКОВЦУ: Скрининг на анеуризму трбушне аорте

Foto: I.M.

U mobilnom autobusu će edukovano osoblje, 10. aprila od osam do 14 časova, obavljati ultrazvučne preglede zainteresovanih osoba starijih od 50 godina.

Pregled se sastoji od pronalaženja trbušne aorte i merenja njenog prečnika, a pacijenti treba da se prijave Preventivnom centru leskovačkog Doma zdravlja na brojeve telefona: 016/214-324 ili 062/8010-750.

Aneurizma trbušne aorte je asimptomatsko oboljenje koje, ukoliko dođe do rupture odnosno pucanja, ima smrtni ishod. U skladu sa preporukama Evropskog vodiča dobre kliničke prakse za dijagnozu i lečenje aneurizme abdominalne aorte preporučuje se skrining na ovo oboljenje.

Statisitički podaci, iz sedam domaćih centara koji izvode aortne operacije, govore da je tokom 2021. godine operisano samo osam planiranih i čak 55 urgentnih bolesnika na 100.000 stanovnika te je odnos elektivnih i rupturiranih aneurizmi oko 75 odsto što je značajno lošije nego u zemljama koje sprovode skrining.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)