LEPOTA ŠLJIVIKA U RUNJANIMA: Rasvetale voćke u selu kod Loznice obećavaju dobru berbu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

27. 03. 2023. u 20:28

NA padinama sela Runjana, kod Loznice, odakle se kao na dlanu, vide Loznica, Drina i "pola Republike Srpske, šljiva je u odličnom stanju kod većine domaćina.

ЛЕПОТА ШЉИВИКА У РУЊАНИМА: Расветале воћке у селу код Лознице обећавају добру бербу

foto. V Mitrić

Uslov da  tako bude je da je zaštićena, tretirana na vreme, kao i da su, već, okrečena stabla, kako insekti i druge štetočine ne bi naštetili srpskoj carici voća.

- Čuveni runjanski šljivaci opevani su u epskoj poeziji, u pesmi "Boj na Loznici" našeg narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića. Višnjić je, baš na imanju domaćina na slici, ispevao tu pesmu, prateći veliki boj na Loznici, a na ovom mestu su se Karađorđe, Luka Lazarević i druge vojvode spremali da priteknu u pomoć lozničkom vojvodi Anti Bogićeviću.Turci su govorili da se u Loznicu, a samim tim i Srbiju, ne može ući "od gospodstva Bogićević Ante".

- Nastavljamo tradiciju sađenja šljiva, naravno menjamo sorte, kako vreme dođe, a šljiva dobro rodi, pa je ima i jedenje sirove, i sušenje, i za slatko, džem, ali pretekne i za našu "mučenicu" - kaže domaćin Milisav Mitić Mili, koji je  ovo imanje nasledio od majke Ivanke, koja ga je dobila, kao miraz, od svojih roditelja Luje i Marije Petrović, ljudi čiju dobrotu ovo i susedna sela još pamte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)