„OBLAK“ KRASI NOVOSADSKI DISTRIKT : Izabrano rešenje za izradu skulpture

S. B.

24. 03. 2023. u 18:51

SKULPTURA „Oblak”, autora Branislava Nikolić, izabrana je na vajarsko-arhitektonskom konkursu za idejno rešenje izrade skulpturalnog dela u okviru urbanističkog rešenja novosadskog Distrikta, koji je pokrenut na inicijativu Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Centra za likovnu i primenjenu umetnost TERRA.

„ОБЛАК“ КРАСИ НОВОСАДСКИ ДИСТРИКТ : Изабрано решење за израду скулптуре

Maketa

- Na konkurs, koji je bio otvoren od 1. januara ove godine, pristiglo je 13 rešenja koja je trebalo je da budu koncipirana tako da obuhvate prostorni i istorijski kontekst Distrikta, kao mesta koje baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, ali i njegovu buduću namenu, novi centar kreativnih industrija, koji realizovan zahvaljujući obnovi u okviru projekta Evropske prestonice kulture – to istču u Novi Sad EPK i naglašavaju da skulptura „Oblak”, Branislava Nikolića, predstavlja misaonu i organsku dopunu novog koncepta za revitalizaciju prostora Distrikta.

- Osmišljena u formi fabričkog dimnjaka iz kog kulja dim, skulptura svojom formom izmešta posetioce Distrikta u istoriju ovog prostora obeleženog intenzivnom industralizacijom Novog Sada početkom dvadesetog veka. Njena svedenost nedvosmisleno komunicira sa nasleđem, privlači poglede i poziva na dijalog. Izgrađen u kombinaciji terakote i čelika, „Oblak” će dokumentovati istoriju Distrikta, povezujući prošlost i sadašnjost. Dva dominantna materijala, terakota i čelik, bili su nosioci razvoja grada, prateći njegov stalni napredak kroz decenije.

Stručni žiri koji je okupio profesionalce u domenu kulture i umetnosti, profesore Univerziteta u Novom Sadu, predstavnike Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, kao i predstavnike Centra za linkovnu i primenjenu umetnost TERRA, doneo je odluku da pobedničko rešenje bude skulptura „Oblak” Branislava Nikolića jer je na postavljene kriterijume odgovorio sa najvećim brojem bodova.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEMA PREDAJE! Čitava prestonica se sakrila zbog nevremena, ali ne i ova devojka - ona je imala jako važan zadatak (VIDEO)