VIŠE DRUŽENJA, IGRE I RAZGOVORA UŽIVO: Osmoletka u Sremskoj Kamenici prva na teritoriji Novog Sada uvela zabranu mobilnih telefona

Lj.P.

28. 03. 2023. u 10:13

UČENICI Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici, njih 1.224, od 22. marta na nastavu dolaze bez mobilnih telefona. Predlog su prihvatili Savet roditelja, Učenički parlament, ali i zaposleni. Tako je ova obrazovna ustanova prva koja je na teritoriji Novog Sada uvela ovakvu meru.

ВИШЕ ДРУЖЕЊА, ИГРЕ И РАЗГОВОРА УЖИВО: Осмолетка у Сремској Каменици прва на територији Новог Сада увела забрану мобилних телефона

FOTO:Vikipedija

Pre nego što je povučen ovaj potez, kako nam objašnjava Dejan Merdanović, direktor sremskokameničke osmoletke, razgovaralo se sa roditeljima, predstavnicima svih 51 odeljenja i Učeničkim parlamentom, koji su se složili da se u učionicama i školskom dvorištu ne koriste mobilni telefoni. Posle toga, kako dodaje, Školski odbor je doneo odluku o ukidanju mobilnih telefona, izmenjen je pravilnik, tako da je odluka 22. marta stupila na snagu.

SANKCIJE ZA PRESTUP

PRAVILNIKOM škole, prema rečima direktora, utvrđene su i sankcije za prestup. Đake će, kako je navedeno, kontrolisati dežurni nastavnik. Za prvi prestup učenik će dobiti usmenu opomenu, a posle više takvih opomena, slede ukor odeljenjskog starešine, te ukor odeljenjskog veća - što predstavlja lakše povrede pravilnika, dok više takvih vodi ka težim kaznama.

- Donošenjem ovakve odluke, želimo da podstaknemo decu da se međusobno više druže i da za vreme odmora razgovaraju i da se igraju - ističe direktor Merdanović. - Hoćemo da podstaknemo socijalizaciju naših đaka, koji su odmah po izlasku iz učionice uzimali telefone u ruke. I kod kuće dosta vremena provode ispred monitora kompjutera, a na ovaj način hoćemo da se više usmere jedni na druge, da se druže na odmorima.

Prema rečima direktora, pre nego što je doneta ova odluka o mobilnim telefonima, roditeljima su objasnili da nema razloga za njihovu brigu, i da će ih u slučaju da se, eventualno nešto dogodi, nadležni iz škole odmah pozvati i o tome obavestiti.

- Ovom merom, predupredićemo i nasilje među decom, jer neće moći da se snimaju mobilnim telefonima u nekim situacijama i snimke kasnije da dele po društvenim mrežama - veruje u efekat, direktor Merdanović, dodajući da se nada da će i druge škole na području Novog Sada slediti njihov primer.

Ivana M., majka deteta koje pohađa viši razred u osnovnoj školi u Sremskoj Kamenici, pozdravljajući odluku o zabrani mobilnih telefona, kaže da nema ništa protiv tog poteza, jer će sada, kako veruje, đaci više međusobno razgovarati o njima bliskim temama, više će biti upućeni jedni na druge i pauzu između časova će provoditi korisnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)