AKADEMIJA U DOMU KULTURE U GRAČANICI POSVEĆENA MARTOVSKOM POGROMU: Polaganje cveća i venca na spomenik Istine

Dragana ZEČEVIĆ

17. 03. 2023. u 14:25

Polaganjem venaca i cveća na spomenik Istine u Kosovskoj Mitrovici, parastosom, polaganjem cveća, likovnom kolonijom i Akademijom u Gračanici, na Kosovu i Metohiji je obeležen sedamnaesti mart dan kada je 2004 godine počeo sveopšti pogrom nad Srbima na KiM.

АКАДЕМИЈА У ДОМУ КУЛТУРЕ У ГРАЧАНИЦИ ПОСВЕЋЕНА МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ: Полагање цвећа и венца на споменик Истине

FOTO D.Z.

U besedi posle parastosa u manastiru Gračanica vladika Teodosije, episkop raško-prizrenski je kazao da nam stradanje nikada nije bilo strano ali da je pored svega naš narod nalazio snage da ostane i opstane na ovoj blagoslovenoj zemlji kosovsko metohijskoj, čuvajući svoju veru, svoju kulturu i običaje, svoj jezik i istorijsko pamćenje.

-Iz svih tih nevolja i stradanja naš narod je izlazio sa ranama ali sa još većom verom i čvrstinom da nikada ne zaboravi niti napusti Kosovo i MetohijuPolaganjem venaca i cveća na spomenik Istine u Kosovskoj Mitrovici, parasosom, polaganjem cveća, likovnom kolonijom i Akademijom u Gračanici, na Kosovu i Metohiji je obeležen sedamnaesti mart dan kada je 2004 godine počeo sveopšti pogrom nad Srbima na KiM.

U besedi posle parastosa u manastiru Gračanica vladika Teodosije, episkop raško-prizrenski je kazao da nam stradanje nikada nije bilo strano ali da je pored svega naš narod nalazio snage da ostane i opstane na ovoj blagoslovenoj zemlji kosovsko metohijskoj, čuvajući svoju veru, svoju kulturu i običaje, svoj jezik i istorijsko pamćenje.

-Iz svih tih nevolja i stradanja naš narod je izlazio sa ranama ali sa još većom verom i čvrstinom da nikada ne zaboravi niti napusti Kosovo i Metohiju gde god ih vetrovi istorije nosili, Zato je Kosovo i Metohija osveštani prostor koji nadilazi istoriju, politiku,prolazne granice i tzv političku realnost. Ova blagoslovena zemlja natopljena je krvlju mučenika i stradalnika, posejana brojnim crkvama i manastirima koji i dalje svedoče naše duhovno istorijsko postojanje i prisustvo i to je ono što nam u svim nevolja daje snagu.Zato se i ove godine martovksog pogroma sećamo sa tugom i bolom ne smao zbog izgubljenih života zapaljenih svetinja i unesrećenih ljudi, koji su tih dana izgubili svoje domove, već i sa čvrstom nadom da nas to stradanje neće pokolebati da ostanemo svoji na svome-rekao je u besedi povodom obeležavanja martovskog pogroma vladika Teodosije episko raško-prizrenski.

I Nataša Šćepanović iz porodica „Kosmetskih žrtava„ istakla je da za sedamnaesti mart odgovornost stoji na UNMIK-u i KFOR-u zbog nevršena mandata određenih Rezolucijom 1244 kao i zbog nekažnjavanja ubistava, otmica i proterivanja Srba uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na KiM.

Za vreme punog izvršnog mandata međunarodne i civilne misije na KiM u tri dana organizovanog nasilja nad Srbima širom Kosmeta učestvovalo je više desetina hiljada Abanaca. -Ubijeno je deset Srba, više od 850 Srba pretučeno je i povređeno, srušeno i zapaljeno više od 35 crkava i manastira i preko 900 kuća i stanova, proterano više od 4000 Srba iz šest grada i dvet naselja.Strašno je bilo videti ruševine naših crkava koje su stradale od Prizrena, Đakovice, Peći, južne Mitrovice, Podujeva, Vučitrna, međutim ovaj crni niz nabrajanja započinje još od januara 1998 godine a to niti je početak niti je kraj.

Već kada se zabeleže svi nemili događaji od 1998 godine do danas tek se onda stiče potpuni utisak o veličini užasa i količini nesreće koje su nas zadesile-istakla je Nataša Šćepanović dok je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić istakla da se napadi na Srbe na KOsovu i Metohiji nastavljaju možda i jačim intenzitetom pred očima celog sveta.Ona je istakla da Srbi i dalje traže pravdu za sve ubijene, za uništavanje njihove imovine...

-Prestanite da nam ugnjetavate slobodu-poručila je predsednica Šubarić dok je Srđan Popović načelnik kosovskog okruga istakao da niko nije dogovarao za sva zlodela tokom martovskog pogroma.

-Uprkos svemu i dalje smo ovde, reči su na žalost po nekad suvišne kada se psole 19 godina vraćamo na ista pitanja i ne dobijamo nikave odgovore, pitanje je dokle su stigle ljudske vrednosti ka kojima težimo.

-Došli smo u situaciju da zločin može da prođe nekažnjeno. Zločini koji su se desili uz prisustvo međunarodnih snaga po kojima mi zvanično živimo u miru, i mi smo u tom miru bukvalno najviše stradali- dodao je Popović i istakao da je sedamnaest mart očito bitan samo za Srbe na Kosovu koji nikada neće zaboraviti martovksi pogrom i da će uvek ponavljati iemna nastradalih koji su postali simbol stradanja. Popović je opomenuo da se pogrom nad Srbima na KiM nastavlja i posle sedamanestog marta i da se i dalje puca na srpsku decu ...

-Ne postoji danas osobe u našoj zemlji koja ne pomisli na stravične zločine počinjene nad našim narodom.Ovaj dan je simbol tragedije i srpskog stradanja –istakla je na Akademiji posvećenoj martovskom pogromu u Domu kulture u Gračanici, Milena Parlić pomoćnica direktora Kancelarije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024