OSNAŽIVANJEM MLADIH JAČAMO OPSTANAK: Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica

Dragana ZEČEVIĆ

07. 03. 2023. u 16:50

PREVASHODNI cilj naše lokalne samouprave je stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje mladih bračnih parova što u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju činimo kroz izgrdanju stambenih jedinica, dodatnom pomoći za novorođenčad kao i kroz programe podrške nezaposlenima.

ОСНАЖИВАЊЕМ МЛАДИХ ЈАЧАМО ОПСТАНАК: Александар Спирић, председник Привременог органа општине Косовска Митровица

FOTO D.Z.

Tako smo u mesecu za nama podelili 77 stambenih jedinica, a dobilo ih je 17 porodica sa četvoro, trideset porodica sa troje i ostali su sa dvoje dece. Istovremeno, naša lokalna samouprava svako treće dete dotirala je sa po deset hiljada dinara na godišnjem nivou. Svim ovim aktivostima „postavljamo“ siguran temelj za povećanje nataliteta ali i razvoj našeg grada i ostanak mladih u njemu.

Ovim rečima Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, za "Novosti" ističe aktivosti lokalne samouprave u ovom gradu strateški bitnim za opstanak Srba na severu Kosovo i Metohije. I dok naglašava da se kontinuitet gradnje stambenih objekata nastavlja i u ovoj godini, kada će se zidati sedam novih stambenih zgrada, Spirić kaže da Vlada Srbije posredstvom Kancelarije za KiM koja finansira izgradnju pomenutih zgrada prepoznaje značaj ulaganja u opstanak našeg naroda na ovom prostoru.

- Problema je bilo i biće , ali ta čvrstina i odlučnost svakog pojedinca da živi ovde je izraženija nego ikada u upravo vođeni tom čvrstinom nastojimo da Kosovska Mitrovica iz dana u dan kroz različite infrastrukturne objekte ali i programe podrške nezaposlenim licima bude sve razvijenija - dodaje Spirić.

On ističe da je lokalna samouprava uvela socijalnu kartu koja funkcioniše već nekoliko nedelja i građani koji traže posao mogu da se prijave posredstvom aplikacije.

GRAD MLADIH

- Zahvaljujući razumevanju Vlade Srbije, ali pre svega predsednika Aleksandra Vučića koji ima razumevanja za ulaganja u našu opštinu, jer je nama ključna stvar zadržavanje mladih na ovom prostoru, moramo spomenuti ulaganja u sport, kulturu ali pre svega uzgradnju nove zgrade rektorata prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji je jedan od stubova opstanka mladih. Jer osim studenata sa čitavog Kosova i Metohije znatan broj njih dolazi i iz centralne Srbije i regiona, tako da tako da možemo reći da je naša Kosovska Mitrovica grad mladih - konstatuje predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

 -Ono što je u tom smislu bitno jeste da se i u ovoj godini nastavlja lokalni akcioni plan posredstvom Nacionalne službe zapošljavanja kroz sve programe poput prve plate, javnih radova, stručnog osposobljavanja. Takođe, posredstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju naša opština je raspisala konkurs za pružanje pomoći za preduzetništvo, odnosno privredu, poljoprivredu i razvoj prerađivačkih delatnosti - navodi Aleksandar Spirić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)