ČUVAJU SVEDOČANSTVA KULTURE I ISTORIJE OD ZABORAVA: Muzej Krajine u Negotinu proslavio slavu i 89. rođendan (FOTO)

S. M. J.

16. 02. 2023. u 21:36

MUZEJ Krajine u Negotinu obeležio je 89. godišnjicu postojanja i krsnu slavu, Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

ЧУВАЈУ СВЕДОЧАНСТВА КУЛТУРЕ И ИСТОРИЈЕ ОД ЗАБОРАВА: Музеј Крајине у Неготину прославио славу и 89. рођендан (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Rezanjem slavskog kolača Muzej Krajine je proslavio svoju krsnu slavu Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu. U prisustvu zaposlenih i prijatelja i saradnika ove ustanove kulture obred rezanja slavskog kolača obavio je jerej Marko Jokanović, paroh negotinski.

-Inicijativa da i ova ustanova kulture u našem gradu obeležava svoju slavu pokrenuta je još 2004. godine, ali je slava u kontinutetu počela da se obeležava od 2015. godine. Gledamo da budemo i programski aktivni i od koristi zajednici i da sarađujemo i sa drugim ustanovama kulture, sa udruženjima, a posebno i sa Srpskom pravoslavnom crkvom - rekao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Negotin je svoje mesto našao među prvim muzejskim kompleksima otvorenim u Srbiji. Ideja o njegovom osnivanju došla je od entuzijasta i ljubitelja starina, nakon obeležavanja stogodišnjice oslobađanja Timočke Krajine od Turaka izložbom „Starine Krajine“, koju su realizovali Milan J. Radojević, školski nadzornik u penziji, Svetislav Stefanović, bankarski činovnik i Stojan Mladenović, profesor Učiteljske škole.

Nakon sastavljanja Pravila muzejskog društva u Negotinu dokument su dostavili banu Moravske banovine. Poznati književnik Jeremija Živanović, ban Moravske banovine u Nišu potpisanim aktom dana 16. februara 1934. godine potvrdio je i dao saglasnost na osnivanje muzeja pod nazivom Gradski muzej Hajduk Veljka u Negotinu – Krajina.

Muzej je u proteklih, skoro devet decenija postojanja, nekoliko puta menjao naziv i danas nosi naziv Muzej Krajine, ali je svih ovih godina zadržao svoju osnovnu namenu, a to je organizovana briga o spomenicima kulture u Negotinskoj krajini, sakupljanje, čuvanje, zaštita i prezentacija kulturnih dobara našeg kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)