NEK SE TOČI RAJAČKA BAGRINA: Sveti Trifun obeležen u nadaleko čuvenom vinskom naselju (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

14. 02. 2023. u 13:10

RAJAČKE pivnice, nadaleko čuveno vinsko naselje, ugostilo je danas brojne goste na proslavi zaštitnika svojih vinograda, grožđa i vina – Svetog Trifuna.

НЕК СЕ ТОЧИ РАЈАЧКА БАГРИНА: Свети Трифун обележен у надалеко чувеном винском насељу (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

U centru Rajačkih pivnica kraj zapisa, duda starog više od dva veka, za koga se veruje da ga je tu posadio dobošar Hajduk Veljka, u slavu vinogradara i vinara svečarski je i kako običaji nalažu proslavljen Sveti Trifun. Praznik je, po tradiciji, okupio na Rajačkim pivnicama, na centralnoj manifestaciji obeležavanja zaštitnika vinara i vinogradara, brojne meštane ali i njihove goste koji će se, očekuje se, do duboko u noć na Pivnicama krepiti rajačkim opojnim vinima, poznatim širom Srbije i sveta.

Kraj zapisa u centru ovog kamenog grada vina, posle molitve i rezanja slavskog kolača, u prisustvu zvanica, sa željama za dalji prosperitet i razvoj ovog kraja ovogodišnji kolačar Igor Milosavljević slavu je predao Smiljani Arnautović. Protonamesnik Petar Čolić, paroh rajačko-rogljevski orezao je i prvi čokot vinove loze i zalio ga vino, ozvaničivši početak radova u vinogradima širom Krajine.

Kraj drevnog zapisa priređen je i prigodan kulturno umetnički program u kojem su nastupili poznati vokalni i instrumentalni umetnici ovog kraja, a premijerno je Mile Safet Kostadinović izveo novu pesmu inspirisanu baš ovim mestom, „Joj što volim Rajačke pivnice“.

-Daj nam Bože da pijemo vina, nek se toči rajačka bagrina. Svi putevi rode u Krajinu vode, dođi i uživaj – poručio je Kostadinović.

Srpska vina, u 21. veku, iz godine u godinu, vraćaju staru slavu i osvajaju nova područja, a vina koja nastaju na ovom podnevlju, čiji kvalitet potvrđuju brojna regionalna i svetska priznanja, čine nas sve ponosnijim, rekao je i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

-Opština Negotin kroz agrarni budžet, podržava poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, negotinsko udruženje vinara koje okuplja naše vinarije i seoska turistička domaćinstva, posebno važna za razvoj turizma u timočkom delu opštine. Proces komasacije koji je u toku i odvija se uz podršku države, ulaganje je od velike važnosti za unapređenje proizvodnje vina, a od posebne važnosti je i podrška koju Evropska unija sa Vladom Republike Srbije, pruža u cilju unapređenja kompleksa pivnica, turističkog lokaliteta od značaja ne samo za naš kraj, već i šire. Naše bogato nasleđe nas obavezuje a ujedno pruža i priliku za nove korake u unapređenju brenda vina iz Negotinske krajine – dodao je prvi čovek opštine Negotin.

U slavu vina obeležen je danas početak još jedne vinogradarske godine, u želji da bude bolja i kvalitetnija od prethodnih, a u programu koji je tom prilikom organizovala Turistička organizacija opštine Negotin, u slavu vina i grožđa nastupili su i „Žirado kavaljeri“, ansambl starogradske muzike, solista na harmonici Zorica Kostadinović, zdravičar Nenad Petković, zavičajni pesnik Milan Kotur, vokalni solistai Žikica Maksimović, kao i Gradimir Stamenković na fruli.

-Rajačke pivnice su pravo mesto za proslavu Svetog Trifuna i kao vinarska atrakcija i kao arhitektonska celina. Mi smo vinogradarska opština, pozvati po vinu, pa smo zato i rešili da centralna manifestacija bude održana baš ovde, da pivnice budu otvorene a brojna turistička domaćinstva i meštani Rajca spremno dočekaju goste i upoznajući ih sa istorijom ovog mesta ugoste ih dobrim vinom i tradicionalnim specijalitetima – kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti