IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U NEGOTINU: U muzejskoj galeriji predstavljen Geopark Đerdap (FOTO)

S. M. J.

15. 02. 2023. u 14:47

NEGOTINCI su bili u prilici da se u galeriji Muzeja Hajduk Veljka upoznaju sa najznačajnijim i najatraktivnijim objektima i predelima prirodnog, geološkog i kulturnog nasleđa Geoparka Đerdap.

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У НЕГОТИНУ: У музејској галерији представљен Геопарк Ђердап (ФOTO)

Foto: S.M.Jovanović

Na tridesetak fotografija velikog formata prikazani su atraktivni objekti geonasleđa, motivi tradicionalne arhitekture, folklora i života stanovnika područja prvog srpskog geoparka.

Prisutni u galeriji negotinskog Muzeja Hajduk Veljka imali su prilike da pogledaju Đerdapsku klisuru, Mali Štrbac, Lepenski vir ali i vodopad Blederiju kod sela Reka u kladovskoj opštini, rimsko utvđenje Diana na Karatašu, Golubačku tvrđavu, majdanpečku Rajkovu pećinu, Prerasti Vratna kod Negotina i brojne druge prirodne lepote ovog kraja i nesvakidašnje primerke nepokretne kulturne baštine srpskog i evropskog nasleđa.

Izložbu fotografija „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji" otvorili su Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i Saša Nestorović, rukovodilac službe zaštite, unapređenja, promovisanja i održivog razvoja Nacionalnog parka Đerdap, a prezentaciju o  značaju i karakteristikama ovog geoparka održale su Tamara Janković i Milica Stojanović iz NP Đerdap.

Posetioci će u negotinskom muzeju izložbu „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji", koju su već videli Majdanpečani, Kladovljani, Donjomilanovčani, a koja je prikazana i u Golupcu i Novom Sadu, mogu da pogledaju do sredine marta.

Inače, Geopark Đerdap, koji je odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu u julu 2020. upisan na listu Uneskovih geoparkova i proglašen prvim geoparkom u Srbiji, prostire se na površini od 1.330 kvadratnih kilometara i na teritoriji četiri opštine: Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!