LEPŠI MUZEJ ZA VREDNE POSTAVKE: Rumska opština u saradnji sa ministarstvom kulture nastavlja obnovu zavičajnog zdanja

S. Kostić

06. 02. 2023. u 06:15

LOKALNA samouprava Rume još prošle godine, započela je kompletnu rekonstrukciju Zavičajnog muzeja, zgrade koja je stara dva i po veka.

ЛЕПШИ МУЗЕЈ ЗА ВРЕДНЕ ПОСТАВКЕ: Румска општина у сарадњи са министарством културе наставља обнову завичајног здања

Foto S. Kostić

 Sada se krenulo u realizaciju projekta zamene mrežnih instalacija, čiji se završetak očekuje do kraja februara, a podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja sa šest miliona dinara.

Tokom prošle godine prvo su finansirani radovi na presecanju vlage na najstarijem spratnom objektu u gradu, zatim su usledili radovi na zameni stolarije, oluka, nešto ranije saniran je i krov. Ovog meseca započeli su radovi na kompletnoj zameni elektroinstalacija, postavljanju alarmnog i protivpožarnog sistema i video-nadzora.

- Opština Ruma će finansirati uvođenje centralnog grejanja u zgradi, kao i zamenu podova odnosno pločica u prizemnom delu objekta. Tu će biti urađeno podno grejanje, a pošto je prostor na spratu pod parketom, tamo su sistemom centralnog grejanja predviđeni aliminijumske radijatori. Tim projektom rešićemo još jedan dugogodišnji problem Zavičajnog muzeja - rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma i izrazila nadu da će kompletno renovirana zgrada biti dostupna svim poklonicima kulture već od početka 2024.

Foto S. Kostić

Predsednica Ćirić je napomenula i da su radovi na spoljašnjoj fasadi uslovljeni stepenom isušenosti zidova, te da će procenu kada je najpogodnije taj posao obaviti kompetentni ljudi iz struke. Ona je dodala da će lokalna samouprava i ove godine aplicirati kod Ministarstva kulture i informisanja za dobijanje sredstava za stalnu postavku, nabavku vitrina i potrebne opreme.

Posle unutrašnjih radova u zgradi, sređivaće se izložbeni prostor, kancelarija i depo, a uveliko se radi na stalnoj postavci, u koju će biti uvršteni svakako i predmeti od velike vrednosti pronađeni na novom arheološkom nalazištu Adžine njive u blizini Klenka.

Foto S. Kostić

Iako je zbog radova Zavičajni muzej zatvoren za posetioce, nastavljaju se aktivnosti ove ustanove, pa se tako muzejski programi realizuju u prostoru Kulturnog centra "Brana Crnčević" i Gradskoj biblioteci "Atanasije Stojković", podsetila je Snežana Janković, kustoskinja-istoričarka Zavičajnog muzeja Ruma.

 

DAMSKI ŠEŠIRI

- U petak, 10. februara u Kulturnom centru organizujemo gostujuću izložbu Muzeja Vojvodine. Rumljanima će biti prezentovani zanimljivi damski šeširi s kraja 19. i početka 20. veka, biće tu visoke mode, od Koko Šanel, pa do običnih šešira - kazala je Jankovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKAZIVANJE NA ZNAČAJ PREVENCIJE BOLESTI: I ovog vikenda pregledi u zdravstvenim ustanovama