MED SLAĐI UZ PODSTICAJE: Zemljoradnička zadruga "Svilamed", jedina pčelarska u Pomoravskom okrugu, ponos Svilajnca

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 02. 2023. u 09:41

JEDINA pčelarska zadruga u Pomoravskom okrugu, zemljoradnička zadruga "Svilamed" iz Svilajnca - najopremljenija u ovom delu Srbije - lane je od Ministarstva za brigu o selu dobila podsticaj od 7,5 miliona dinara.

МЕД СЛАЂИ УЗ ПОДСТИЦАЈЕ: Земљорадничка задруга Свиламед, једина пчеларска у Поморавском округу, понос Свилајнца

Foto Z. Gligorijević

Novac su uložili u kupovinu mašina za vrcanje meda, pakovanje i lagerovanje, te viljuškara za paletno seljenje košnica. Nabavili su, saznajemo, još 300 košnica i rojeva...

A, "Svilamed" je osnovan tako što su se nosioci pet poljoprivrednih gazdinstava 2020. udružili da bi proizvodili med bez ikakve prerade, kao i da bi mlade podstakli da se bave pčelarenjem. Trenutno imaju 600 košnica, a planiraju da ih - dupliraju.

- Uredili smo tri zimovnika, odnosno pčelinja parka u blizini reke Resave, u kojima su sada košnice poređane po formaciji koja im najviše odgovara. Oko njih smo zasadili 60 stabala koja, zapravo, predstavljaju zaštitni pojas, a tu su i lekovito bilje, i medosnosne trave koje čine dodatne cvetne izvore polena i utiču na jačanje rojeva. Tako smo dobili mali habitat za pčele, po čemu smo jedinstveni ne samo u Pomoravlju - ističe direktor Zadruge, diplomirani inženjer poljoprivrede Dragan Milosavljević.

Dragan Milosavljević, Foto Z. Gligorijević

S obzirom na to da, kad počne "ispaša", košnice odnose na proplanak Hum, na 370 metara nadmorske visine, okružen bagremovom šumom i bez ikakvih zagađivača, Svilajnčani nameravaju da zatraže sertifikat za organsku proizvodnju meda.

- Pored bagremovog, parvimo i krem med, koji služi kao namaz, ili dodatak ishrani, a proces njegove proizvodnje traje 28 dana, bez ikakvih dodataka - objašnjava zadrugar Dejan Petrović, dok njegov kolega Miljan Stević dodaje da imaju hasap sertifikat.

Zadrugari u pčelinjaku, Foto "Svilamed"

Jedinstveni su i po tome što sami pakuju med, pa je on kvalitetniji, dok ih otkupljivači nabavljaju od više sitnih pčelara, pa zatim sjedinjuju...

Zadrugari posebno naglašavaju da imaju veliku podršku Zadružnog saveza Srbije sa sedištem u Jagodini, ali i od profesor pčelarstva na Poljoprivrednom fakultetu dr Slađana Rašića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!