SVILAJNAC OBORIO REKORD U BEBAMA! "Novosti" u Opštini Pomoravskog okruga u kojoj borba za natalitet daje odlične rezultate

Zorica Gligorijević

15. 01. 2023. u 09:44

U OPŠTINI Svilajnac lane je rođeno 155 beba, što je gotovo za 10 odsto više nego 2021. godine i najviše u poslednjih pet godina.

СВИЛАЈНАЦ ОБОРИО РЕКОРД У БЕБАМА! Новости у Општини Поморавског округа у којој борба за наталитет даје одличне резултате

Bebe i roditelji ispred Centra za brigu o porodici , Foto SO Svilajnac

Prednjači selo Sedlare, u kome je rođeno 11 beba, što je višegodišnji rekord. Toliko beba nije rođeno u poslednjih deset godina. Direktorka Centra za brigu o porodici Irena Milošević, koja živi u Sedlaru i ima kćerku Janu (10) i sina Vasilija (6), smatra da mladi ostaju u ovoj opštini i osnivaju porodice zbog dobre populacione politike lokalne samouprave.

- To naročito važi za Sedlare, u kome su, uglavnom, mladi roditelji do 35 godina razne obrazovne strukture, od poljoprivrednika do fakultetski obrazovanih. Oni ostaju u selu, jer su "svoj na svome", beže od gradske gužve i međusobno se druže. Do sada se više beba rađalo u gradu, a lane je veliki broj beba rođen i u selima - kaže direktorka za "Novosti".

Ona dodaje da je Sedlare od grada udaljeno desetak kilometara, ali je dobro razvijeno.

Irena Milošević, Foto Privatna arhiva

Ima matičnu osmogodišnju školu, koja je renovirana, vrtić, poštu, ambulantu sa apotekom, prodavnicu, privatnu fabriku u kojoj radi veliki broj Sedlaraca. U planu je i rekonstrukcija Doma kulture, tako da se uslovi života gotovo ne razlikuju od gradskih.

Najviše dece u Sedlaru ima porodica Bogdanović, koja je prošle godine dobila četvrtu prinovu.

- Kao višečlanoj porodici mnogo nam znači briga i pomoć lokalne samouprave. Pored novčane pomoći, svaka beba od opštine dobija bebi-paket sa osnovnim stvarima za novorođenče i auto - sedište. Ipak, najviše nam znači to što imamo gde da radimo, što se selo ubrzano razvija i što imamo sve što je potrebno za decu - kaže Jelena Bogdanović, majka četvoro dece.

Emina Perić Komnjenović, nastavnica srpskog jezika i književnosti, i suprug Milan, asistent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, koji žive u Svilajncu, imaju četvorogodišnjeg sina Rastka, a pre pet meseci dobili su kćerku Nadeždu. Emina kaže da su poželeli drugo dete, da će ih biti još i da joj je drago što oseća da je svaka beba dobrodošla. Pored materijalne strane, važno im je što se prilikom dodele bebi-paketa priredi svečanost.

- Ostali smo u Svilajncu, jer možemo da živimo mirnijim životom, u krugu izabranih bliskih prijatelja, ali, zahvaljujući kvalitetnoj infrastrukturi, možemo da pratimo sve kulturne aktivnosti u okolnim gradovima. Najviše nam prija što je grad potpuno uređen, imamo novu halu sportova i igrališta, puno parkova, kulturnih sadržaja - navodi Emina za naš list.

Ona dodaje da opština roditeljima pruža podršku na razne načine. Najviše im znači svilajnačka kartica koja im omogućuje mnogobrojne popuste i besplatno uživanje u raznim sadržajima.

Predrag Milanović, Foto Z. Gligorijević

MILANOVIĆ: PONOSNI NA URAĐENO

PREDSEDNIK opštine Svilajnac Predrag Milanović smatra da je za sve veći broj beba zaslužno poboljšanje kvaliteta života Svilajnčana u svim segmentima. Na tome rade više decenija.

- Da bi se neko odlučio da zasnuje ili proširuje porodicu prvo mora da ima posao, zatim pristojno okruženje za život sa razvijenom infrastrukturom i pratećim sadržajima.

Danas Svilajnčani mogu da biraju radno mesto, jer smo samo u poslednje dve godine imali čak osam novih investitora - ponosno će Milanović.

On je podsetio da se iz budžeta opštine svake godine izdvaja po 30.000 dinara za prvo i drugo rođeno dete i 40.000 dinara za treće dete, kao i 2,5 miliona dinara za finansiranje pet vantelesnih oplodnji za parove koji nemaju više prava na državni besplatni program. Do sada je preko ovog programa rođeno petoro dece, a jedna od njih je i osmogodišnja Anđelija.

- Pošto smo imali dete, nismo imali prava na državnu pomoć. Posle deset godina bezuspešnih pokušaja, oslobođeni stresa kako ćemo da platimo taj proces, uspela nam je vantelesna oplodnja koju je finansirala opština - veli Violeta Radosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije