LAKŠE I BRŽE POSLOVANJE: U Svilajncu otvorena carinska ispostava (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 01. 2023. u 19:41

PRIVREDNICIMA Svilajnca, ali i oko 6.000 stanovnika na privremenom radu u Svilajncu od danas je olakšano carinjenje robe, jer je otvorena carinska ispostava.

ЛАКШЕ И БРЖЕ ПОСЛОВАЊЕ: У Свилајнцу отворена царинска испостава (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Za 45 izvozno orijentisanih preduzeća to će značiti poboljšanje i ubrzanje poslovanja i smanjenje troškova.

- Do sada smo robu carinili u Lapovu, za šta nam je bilo potrebno najmanje tri sata. Pošto je naša firma od svilajnačke carine udaljena 200 metara, kamion će do nje stići za 5 minuta – ocenjuje za „Novosti“ generalni menadžer firme „Vosloh Švabe“ Miljan Spasić.

Direktor kompanije „Regent lajting“ Darko Hinić, koja je u potpunosti izvozno orijentisana, bilo da je reč o proizvodima ili uslugama prema matičnoj kompaniji, takođe smatra da će proces izvoza biti veoma ubrzan i olakšan.

-Potreba za otvaranjem nove carinske ispostave nastala je usled privrednog rasta. Svilajnac je ostvario impresivne rezultate. U poslednjih deset godina uvoz-izvoz povećani su tri puta. Posebno je značajno što je izvoz mnogo veći od uvoza. Zahvaljujući carinskoj ispostavi, privrednici Svilajnca moći će brže da obavljaju trgovinske aktivnosti – ocenio je v. d. direktora Uprave carina Branko Radujko i dodao da se nada da će dinamičan rast privrede biti nastavljen u Svilajncu, ali u celom Pomoravskom okrugu, što će obezbediti veće prihode u državnom budžetu.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da deceniju ranije privreda Svilajnca, praktično, nije postojala. Nije bilo industrijskih zona, ni fabrika, a opština Svilajnac beležila je deficit u spoljno-trgovinskoj razmeni od 7,4 odsto. Opština je radila na podizanju privrede od nule, izgradila kompletnu infrastrukturu, opremila dve industrijke zone, otvorila Slobodnu zonu Svilajnac, dovela 16 investitora, a otvaranjem carinarnice, zaokružila je taj proces.

-Za 11 meseci lane ostvarili smo rekordan obim spoljno-trgovinske ramene od preko 153 miliona dolara, sa suficitom od 14 miliona dolara. Imamo 53 izvoznika, što je najveći broj ikada. Ovi podaci su podstrek i nekim budućim ili potencijalnim investitorima da u opštini Svilajnac imaju dobrog partnera i svu logističku i tehnički podršku. Svilajnac će postati manji administrativni centar u Republici Srbiji - rekao je Milanović.

BONUS VIDEO - PRIPADNICI ROSU PUCALI NA SRBE: Teško ranjenog Miljana dovoze u bolnicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024