LEPOTA "LEŠA" JAČA OD SMRADA: Zoricu Milosavljević iz Rakitova ponovo obradovala retka tropska biljka

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 02. 2023. u 12:11

IAKO je Zorica Milosavljević (63) iz Rakitova kod Jagodine, čija je tropska biljka leš lane prvi put procvetala posle 11 godina, bila spremna da čeka i još toliko da bi ponovo videla tu lepotu prirode, bila je presrećna kada se iznenađenje ponovilo i ove godine.

ЛЕПОТА ЛЕША ЈАЧА ОД СМРАДА: Зорицу Милосављевић из Ракитова поново обрадовала ретка тропска биљка

Foto Z. Gligorijević

Stablo je dostiglo 124 centimetra, a samo cvet čini gotovo polovinu njegove visine. Sama stabljika, pritom, najviše podseća na bambus, jer je šuplja i baš iz te šupljine izrasta cvet koji krase razne nijanse ljubičaste, pa izgleda kao da je od somota. Nijansirani tučak je gotovo triput veći od cveta, ukrašen žućkastim tačkicama...

- Kada je on narastao desetak centimetara i poprimio oblik kupe, znala sam da se priprema pupoljak. "Leš" je, inače, lane cvetao 22, a ove godine 27, a moj rođendan je 25. januara, pa sam dobila najlepši poklon, koji nigde ne može da se kupi, a ja obožavam retke biljke - ponosno veli Zorica, naglašavajući da je prošlogodišnji cvet bio nešto veći, a sadašnji je mnogo lepši.

Foto Privatna arhiva

Foto Z. Gligorijević

Foto Privatna arhiva

Kada je počeo da se otvara, kaže, zamirisao je na tamjan i bosiljak, a samo nekoliko sati kasnije počeo je da širi "miris" trulog mesa.

- Uprkos tome, za mene ne postoji lepši cvet. Biljka je prelepa i u proleće, kada napravi krošnju koja podseća na kišobrančić od lišća. Jesenas sam lukovicu koja je teška oko šest kilograma, dva više nego 2021, presadila u veću saksiju i pozicionirala je pored kotla u podrumu, jer sam shvatila da joj to mesto najviše odgovara - zaključuje Zorica Milosavljević.

Foto Z. Gligorijević

BISER SA JAGODINSKE PIJACE

ZORICA je "leš" pre 12 godina na jagodinskoj pijaci kupila misleći da je afrička kala, takođe znana po prelepom cvetu. Posle decenije tavorenja, kada se požalila baki od koje ju je nabavila, saznala je da će se obradovati tek kada krtola bude dovoljno velika. I, lane je pevi put ugledala cvet i shvatila da se radi o tropskpj biljci poreklom sa ostrva Sumatra, koja ima najveći pupoljak na svetu i može da naraste do šest metara. Ima, inače, primera da se na cvetanje čekalo i do četiri decenije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća