MEĐUNARODNA TRKA ZA KRST ČASNI: Reka Nera spojila Srbe iz Bele Crkve i rumunskog Sokolovca

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 01. 2023. u 15:19

OPŠTINA Bela Crkva jedino je mesto u Srbiji u kom bogojavljensko plivanje ima međunarodni karakter, jer u borbi za časni krst učestvuju Srbi iz naše zemlje i iz susedne Rumunije.

МЕЂУНАРОДНА ТРКА ЗА КРСТ ЧАСНИ: Река Нера спојила Србе из Беле Цркве и румунског Соколовца

Foto: S.Cvetković

Ova jedinstvena manifestacija se još od 1991. organizuje na obalama reke Nere, koja predstavlja prirodnu granicu između naše dve zemlje.

Sa srpske strane, vernici se okupljaju u selu Vračev Gaj, a sa rumunske u selu Sokolovac, u kom pretežno živi srpski narod.

Tradicija nalaže da se pre ulaska plivača u ledenu vodu brze i nepredvidive reke Nere, na obe obale održi sveta služba.

Kod nas to uvek čini episkop banatski vladika Nikanor, a sa rumunske strane temišvarski vladika Lukijan.

Nakon toga sledi osvećenje vode i bacanje krsta u Neru. Ove godine to je učinio vladika Lukijan, a sledeće će vladika Nikanor, jer se to radi naizmenično.

U ovogodišnjem bogojavljenskom plivanju učestvovalo je 14 plivača – 12 iz Bele Crkve i dvojica iz Sokolovca. Do krsta, koji je bačen uzvodno, kako ga brza reka ne bi odnela, prvi je doplivao Sokolovčanin Steva Janković.

Plivači nisu imali toliko problema sa hladnoćom reke, koliko sa njenom brzinom, jer ih je rečna struja bukvalno vukla nizvodno dok su plivali ka drugoj strani obale.

Zato su o njihovoj bezbednosti i ovoga puta brinuli ronioci Kluba podvodnih aktivnosti „Bela Crkva“, koji su preko reke razapeli i konopac, kako bi se plivači za njega uhvatili u slučaju da ih voda ponese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a