NESTALE LISTE ČEKANJA: Požrtvovanost zaposlenih u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu za primer celoj Srbiji

D. MILjKOVIĆ

18. 01. 2023. u 15:00

LISTE čekanja više ne postoje u Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, jer pacijenti odmah dobijaju pejsmejkere i stentove, dok na koronografiju čekaju najviše dve sedmice.

НЕСТАЛЕ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА: Пожртвованост запослених у Универзитетском клиничком центру у Нишу за пример целој Србији

Foto J. Ćosin

Veliki pomak je učinjen i u Klinici za ortopediju, i u Klinici za očne bolesti, a direktor UKC prof. dr Zoran Perišić ističe da su do boljitka direktno doveli efikasnija organizacija posla i smanjenje broja obolelih od korone.

Čelni čovek pomenute ustanove ističe i veliku požrtvovanost lekara koji su radili svoj posao i više nego što je bilo propisano - ne gledajući da li je radno vreme završeno ili nije, da li je subota ili nedelja, a sve bez pompe i medijskog eksponiranja.

- Tako smo i postigli da na Kardiologiji nema liste čekanja za pejsmejkere i stentove, a da su rokovi za zakazane koronografije najkraći u Srbiji. U Klinici za ortopediju uveli smo u rad i treću salu, te sa postojeće dve dobili kapacitete koji nam omogućavaju da broj zahvata povećamo za čak 50 odsto. I operacije kukova su najdalje zakazane do juna ove godine, što je takođe najkraći rok u čitavoj zemlji - ponosan je prof. dr Perišić.

Prof. dr Zoran Perišić, Foto UKC

Istovremeno, liste čekanja smanjene su i u drugim klinikama, a Očna ih je sasvim ukinula za ugradnju sočiva i operacije katarakte. Inače, po pravilima RFZO, kada se nešto zakazuje unutar 30 dana, ne može se govoriti o listi čekanja.

- Klinike se ne mogu deliti na manje i više bitne. Sve je važno, pa će i Klinika da fizikalnu terapiju dobiti pojačanje u ljudstvu, jer planiramo zapošljavanje novih specijalista iz ove oblasti... Svaki uspeh ovde je uspeh ljudi koji rade, koji se bore, koji su svakog dana na svom radnom mestu i žele da pacijentima iz čitavog regiona pruže najbolji mogući kvalitet zdravstvene zaštite. Ipak, na ukidanje i smanjivanje lista čekanja direktno je uticala i povoljnija epidemiološka slika, jer nam je omogućila intenzivniji rad na klinikama. Uostalom, i mi smo sve dobro isplanirali, pa nije izostala ni podrška Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji nam je blagovremeno obezbeđivao neophodna materijalna sredstva. Nama je ostalo samo da predanim radom ispunimo propisane norme - zaključuje direktor UKC u Nišu prof. dr Zoran Perišić.

NAJAVLjENE REKONSTRUKCIJE

- NAREDNE sedmice počinje rekonstrukcija Infektivne klinike, za šta je Ministarstvo zdravlja već odobrilo sredstva, a veoma brzo očekujemo i početak obnove Klinike za kardiologiju. Nastavljamo borbu za sredstva neophodna kako bi rekonstrukcijom bilo obuhvaćeno i Porodilište. Nadamo se da će, pored države, i lokalna samouprava biti u prilici da finansijski pomogne - naglašava prof. dr Perišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije