SA 42.000 KNJIGA NEGUJU TRADICIJU ČITANJA: Narodna biblioteka „Stojan Trumić“u Opštini Titel traje već šest decenija

S.B.

16. 12. 2022. u 18:49

NARODNA biblioteka “Stojan Trumić“ sa Spomen galerijom, koja takođe nosi ime čuvenog ekspresioniste, osnova je kulturnog života u Titelu, s obzirom na činjenicu da je organizovana kao opštinska institucija i jedina je ustanova kulture na čitavoj teritoriji titelske opštine.

СА 42.000 КЊИГА НЕГУЈУ ТРАДИЦИЈУ ЧИТАЊА: Народна библиотека „Стојан Трумић“у Општини Тител траје већ шест деценија

Foto: N.Karlić

Biblioteka neprekidno radi više od šest decenija, osnovana je 29. jula 1945. godine, kao Narodna čitaonica i biblioteka, mada je tradicija čitanja u Titelu mnogo duža, jer se organizovanim čitanjem počelo 1861. godine, kada je osnovana prva titelska čitaonica.

- Nastavili smo da negujemo tradiciju čitanja- kaže Goran Popović, direktor biblioteke.- Trenutno raspolažemo sa oko 42.000 naslova, zajedno sa našim ogrankom u Mošorinu. Naši najverniji čitaoci i korisnici su pripadnice lepšeg pola, penzioneri i, svakako, učenici koji dolaze za đačku lektiru.

Narodna biblioteka radi u samom centru Titela, u Ulici glavnoj broj 10 i 12, na prostoru od oko 1.000 metara kvadratnih.

- Pre dve godine pokrenuli smo i izdavačku delatnost i za to vreme u našoj ediciji objavljeno je sedam knjiga, na čelu sa izuzetno bogatom Monografijom Stojana Trumića. Za to nemerljive zasluge pripadaju Đerđu Balatonu, sjajnom štamparu i Martinu Candiru, fotografu. Tu je i Prvi srpski putopis u Španiji, Svetozara Zorića, pisan 1903. godine. Najnovije izdanje je „Biografski rečnik Šajkaške“, Boška Brzića, a inače redovno izdajemo godišnjak Narodne biblioteke- ističe Popović.

SMOTRA ĆIRILIČKE PISMENOSTI

NARODNA biblioteka "Stojan Trumić" već dve decenije organizuje Smotru ćiriličke pismenosti, pod sloganom "Čitaj lepo piši", na kojoj učestvuju učenici više desetina osnovnih i srednjih škola iz Srbije. U odboru za organizaciju manifestacije su, pored direktora Popovića, Suzana Đuričić i Zorica Čorto, koji na Dan svetog Ćirila i Metodija, kada se obeležava slovenska pismenost, nagrađenim učenicima i nastavnicima uručuju priznanja na tradicionalnoj smotri.

U sastavu Biblioteke je i Spomen galerija slikara, Stojana Trumića, osnovana 1980. godine, koja raspolaže sa 616 umetničkih dela vrsnog ekspresioniste, kao i veliki broj ličnih predmeta, slikarski pribor, diplome i priznanja i deo lične biblioteke. U tom prostoru, takođe redovno, organizju se izložbe slika i fotografija, književne i večeri poezije, pozorišne predstave, okrugli stolovi i tribine…

- Upravo smo imali sjajnu izložbu fotografa Slobodana Šušnjevića, gostovale su nam Vesna Dedić, Mirjana Bobić Mojsilović, Đorđo Sladoje...- zaključuje Popović.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana