ZBOG STANOVA ZA BEZBEDNJAKE VEĆI POREZ: Određena cena kvadrata nekretnina u Vranju

Дејан Ристић
Dejan Ristić

11. 12. 2022. u 13:13

GRADSKA uprava u Vranju donela je odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti na teritoriji grada, prema kojoj su cene nekretnina ostale na prošlogodišnjem nivou, osim u trećoj gradskoj zoni, koja se prostire u donjem delu grada, gde će vlasnici nekretnina dogodine plaćati viši iznos poreza na imovinu.

ЗБОГ СТАНОВА ЗА БЕЗБЕДЊАКЕ ВЕЋИ ПОРЕЗ: Одређена цена квадрата некретнина у Врању

Sedište lokalne samouprave u Vranju, Foto D. Ristić

Pod uticajem globalne krize, ove godine je gotovo svuda, pa i u Vranju, opao promet nepokretnosti. Prema rečima gradskog većnika za budžet i finansije Bojana Kostića, promet je veći jedino u trećoj zoni, i to najviše zbog stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Tako je u ovoj zoni cena kvadrata stanova 677 evra, što je povećanje od 18,5 odsto u odnosu na lane. Što se tiče kuća, cena kvadratnog metra je 314 evra i viša je za oko 20 odsto nego prošle godine.

- Kada se to povećanje pretvori u apsolutne iznose, povećanje poreza na imovinu u trećoj zoni će biti od 800 do 1.200 dinara. U svim ostalim zonama, gotovo da nema povećanja, šta više, zbog uticaja amortizacije od 0,8 procenata, Vranjanci koji žive u tim zonama će imati manji iznos poreza na imovinu – kaže većnik Kostić.

Foto D. Ristić

Bojan Kostić

Cena kvadrata nepokretnosti se, inače, utvrđuje tako što se prikupe zvanični podaci o kupoprodajnim ugovorima od notara, na osnovu čega se utvrđuje osnovica poreza na imovinu. Ovaj porez je jedan od osnovnih i najznačajnijih prihoda lokalne samouprave, zbog čega je važno da bude izmiren na vreme, poručuje Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024