NOVI SAD OBELEŽAVA DAN OSLOBOĐENJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Grad u slobodi krenuo nezaustavljivo putem razvoja

Z. GRUMIĆ

09. 11. 2022. u 14:59

POVODOM obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, 9. novembra, gradonačelnik Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa delegacijama Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i Vojske Srbije, prisustvovali su polaganju venaca na Spomen-krst palim borcima od 1912. do 1918.

НОВИ САД ОБЕЛЕЖАВА ДАН ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Град у слободи кренуо незаустављиво путем развоја

Grad Novi Sad

U porti Uspenske crkve pomen stradalima služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnik Đurić je tom prilikom istakao da ulazak pobedonosne vojske Kraljevine Srbije u Novi Sad, pre 104 godine, predstavlja istorijsku prekretnicu u razvoju našeg grada.

- Novi Sad je od oslobođenja 1918. godine osetio duh slobode i krenuo nezaustavljivo putem razvoja. Hvala našim oslobodiocima koji su se borili za veliko delo nacionalnog oslobođenja i ujedinjenja, za slobodu u kojoj mi svi danas živimo. To je svojevrsni poklon, ostavljen u amanet budućim naraštajima. Želimo da se 9. novembar nikada ne zaboravi – rekao je Đurić i dodao da značaj 9. novembra 1918. nikada neće izbledeti u istoriji Novog Sada.

- Tada smo dobili slobodu i mir, koji su skupo plaćeni životima naših predaka. Zato čuvajmo mir i teško izvojevanu slobodu - poručio je gradonačelnik i građanima čestitao praznik.

Predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Goran Maksimović istakao je da je te davne 1918. godine trajno promenjena istorija grada.

- Mi smo ponosni na to što smo potomci ljudi koji su to omogućili – naglasio je Maksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a