ŠAPČANI U GOSTIMA U DALEKOM JAPANU: Delegaciju predvodio gradonačelnik Aleksandar Pajić

22. 10. 2022. u 09:56

DELEGACIJA Šapca predvođena gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem boravi u poseti Japanu, gde su se sastali sa ambasadorkom Republike Srbije Aleksandrom Kovač, a potom bili gosti bratskog grada Fuđimija.

ШАПЧАНИ У ГОСТИМА У ДАЛЕКОМ ЈАПАНУ: Делегацију предводио градоначелник Александар Пајић

v mitrić

Gradonačelnik Pajić istakao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je na poziv gradonačelnika Fuđimija Micuhira Hošina gost Japana i grada Fuđimija.

Bratski odnosi Šapca i Fuđimija dodatno su učvršćeni potpisivanjem Povelje o utvrđivanju bratstva između gradova Fuđimija Šapca, kao i simboličnim sađenjem sadnice šljive. Bratski odnosi između ta dva grada sklopljeni su u oktobru 1982. godine.

- Šabac je jedini grad u Republici Srbiji koji je bratski grad sa nekim japanskim gradom. Hiljade kilometara koje razdvajaju naše dve zemlje, nisu bile prepreka da ovo prijateljstvo traje već četiri decenije - priča Pajić za „Novosti“ i dodaje da je izuzetno zahvalan gradonačelniku Hošinu i stanovnicima Fuđimija na najsrdačnijem dočeku koji su priredili za delegaciju Šapca. 

Dogovoreni su i novi projekti Japana i Srbije s kulturom u vezi, sportom i ekonomijom. Prvi projekat sa Fuđimijem već je dogovoren, a to je razmena učenika na relaciji Šabac - Fuđimi, tokom kog će iduće godine u Šabac doći prvih šest japanskih učenika. Naši učenici će ići u Japan 2024. po dogovoru sa gradonačelnikom Micuhirom Hošinom.

- Tokom boravka u Fuđimiju posetili smo školu ,,Hiragaja”, gde smo se družili sa učenicima i upoznali ih sa našom zemljom i gradom iz kojeg dolazimo. Prilikom posete Tokiju, sastali smo se sa Njenom ekselencijom ambasadorkom Republike Srbije u Japanu Aleksandrom Kovač koja nas je srdačno ugostila i upoznala sa značajnim projektima koje povezuju naše narode. Srbija i Japan 140 godina neguju prijateljske odnose, a Šabac i Fuđimi 40 godina bratske. Sigurni smo da će odlični odnosi naše dve zemlje, i naša dva grada, u narednom periodu biti još bolji – kaže dr Pajić. 

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!