DUGOVI GASE SVETLO: Grad organizovao sastanak, ali Romi još "usaglašavaju stavove"

D. Miljković

15. 10. 2022. u 06:11

POVREMENI protesti i sastanci bez rezultata, tako bi se ukratko mogla opisati situacija u vezi sa strujom u romskom naselju "12. februar".

ДУГОВИ ГАСЕ СВЕТЛО: Град организовао састанак, али Роми још усаглашавају ставове

Foto T. Redžepi

Posle najnovijeg izliva nezadovoljstva, lokalna samouprava je upriličila novi sastanak sa njihovim predstavnicima i "Elektrodistribucijom", ali se oni kojima "gori pod nogama" nisu pojavili.

Jedan od predstavnika Roma Ljubiša Vučković kaže da nisu odustali od sastanka, ali traže odlaganje za jedan dan, kako bi došli sa usaglašenim stavom. Najavljuje i da će od 17. oktobra nastaviti sa protestima - ukoliko ne budu priključeni na elektromrežu.

- Kad god smo pitali dokle ćemo živeti u mraku, odgovaraju nam da će struje biti ukoliko kaže Beograd... Tačno je da su se neki priključivali nelegalno, ali zbog toga ne može da bude kažnjeno čitavo naselje. Mi smo plaćali nove dugove, a nismo znali da se to odnosi i na stare ugovore. Konkretno, onaj o reprogramu je u ime Nacionalnog saveta Roma potpisao Igor Paunović, a niko iz naselja o tome nije bio obavešten - tvrdi Vučković.

Foto D. Miljković

Ljubiša Vučković

U ovom delu Niša, inače, bez struje žive 24 porodice sa oko 200 članova, od kojih su 99 odsto njih korisnici socijalne pomoći. U čitavom naselju trenutno postoji samo jedan legalan priključak, a ostali se dovijaju na sve moguće načine, pa posla ima i za policiju, i za Tužilaštvo.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović ističe da je problem sa strujom dugogodišnji i priznaju da su propali svi dosadašnji pokušaji grada i Elektrodistribucije da bude rešen.

Foto D. Miljković

Dušica Davidović

- Stanovnicima "12. februara" struja je bila isključena i 2019. i tada su potpisali ugovor o reprogramu, ali ga nisu ispoštovali. Iako su se tada obavezali da redovno plaćaju tekuću potrošnju i da mesečno izdvajaju po 2.000 dinara za zaostale dugove, bez nagomilanih kamata, to su činili samo mesec ili dva - objašnjava zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, navodeći da lokalna samouprava može da bude samo posrednik.

LEGALIZACIJA

- PONUDILI smo im da, po ubrzanom i hitnom postupku, ozakone svoje objekte, što bi im omogućilo da pondesu zahteve za nova brojila, pa da ponovo dobiju struju. Nažalost, najpre su doneli neka od dokumenata, a onda odustali jer, po svemu sudeći, ne žele da uđu u legalne sisteme - ističe Dušica Davidović.

BONUS VIDEO - MINISTAR MOMIROVIĆ: Saobraćajnica Novi Beograd - Surčin biće završena do februara 2023. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)