POPIS POČEO PRE DORUČKA: Reporteri "Novosti" u Sremskoj Kamenici, na startu popisa stanovništva

S. B.

01. 10. 2022. u 15:00

U Sremskoj Kamenici, kraj Novog Sada, jutros je počeo ovogodišnji popis stanovništva Srbije čiji će preliminarni rezultati biti znani krajem novembra.

ПОПИС ПОЧЕО ПРЕ ДОРУЧКА: Репортери Новости у Сремској Каменици, на старту пописа становништва

S.B.

Popisivači su pre odlaska na teren  održali kraći sastanak u zgradi Mesne zajednice, proverili lap– topove, pripremili zaštitne maske za lice i pošli od vrata do vrata.

- Sva oprema zanovana nam je na lap- topu, koji smo zadužili i koji ima posebnu aplikaciju sa navođenim pitanjima za popis stanovšništva- kaže Jovan Brestovac, jedan od 600 popisivača zaduženih za Novi Sad i okolna mesta, koji su prošli kompletnu obuku za taj posao.- To je i novina u popisu stanovništva Srbije, da se prvi put radi elektronski, što umnogome olakšava i ubrzava posao i nama i stanovnicima. U narednih mesec dana ja ću po pripremljenom planu i programu da posetim 300 žitelja Sremske Kamenice, što je ravnopravno raspoređena norma svakog od popisivača i smatram da neće biti problem da se ostvari.

Već u prvom pokušaju, domaćini su širom otvorili vrata svoje kuće i popisivač Brestovac je s lakoćom probio led. Prethodno se uredno predstavio, stavio na uvid prepoznatljivu identifikacionu karticu sa fotografijom i ličnim podacima, na lice zakačio zaštitinu masku i ušao u kuću.

Uz kompjutere, tu je za svaki slučaj i dokumentacija na papiru, ako se desi da „iscuri“ baterija. O svemu tome računa vode 88 instruktora i šest koordinatora zaduženih za Novi Sad i okolna naselja.

- Dužnost građana je da popisivače prime i daju podatke koji se od njih traže. Nije bitno da li će posao uraditi u kući ili dvorištu, ali samo da obezbede uslove da popisivač može da koristi lap- top. Jer, svaki od popisivača svakodnevno šalje podatke koji će biti obrađivani po završetku popisa- kaže Zvezdana Dimitrijević- Jenovai, načelnica odeljenja za popis stanovništva u Novom Sadu i regionalna koordinatorka u odeljenju za Novi Sad.

Ona je potvrdila da građani veoma lako mogu da prepoznaju popisivače koji imaju legitimacije sa ličnim podacima i ovlašćenje da rade taj posao.

- Popis je tek krenuo i prvi utisci posle subotnjeg prepodneva su da problema i odbijanja nije bilo. Verujemo da će se tako i nastaviti i da građani svim popisivačima izlaze u susret. Šta više, imali smo mnoštvo poziva žitelja upravo iz raznih delova Sremske Kamenice, da oni budu prvi popisani. Naravno, ispunili smo im želju, tako da su popisivači kod onih koji su se prvi javili, bili još u osam časova ujutro. - kaže Dimitrijević- Jenovai.

Prosek po kojem bi svaki od popisivača trebalo da poseti 10 adresa dnevno, nije i apsolutna obaveza.

- Može i više, a može i manje. Posebno kada je reč o prigradskim naseljima, gde u kućama, na jednoj adresi, živi dva- tri domaćinstva. U stanovima je lakše, jer su tamo uglavnom porodice sa tri- četiri člana domaćinstva. Takođe, pitanja za penzionere i decu su kraća, jer ih aplikacija navodi, i brže se završi proces nego razgovor sa zaposlenima, kod kojih ima više pitanja. Dakle, za sve to ima niz faktora- kaže Dimitrijević- Jenovai.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru