NAJVIŠE NOVCA U NAVODNJAVANJE: Skupština Vojvodine usvojila rebalans budžeta, u kasi rekordnih 95,16 milijardi dinara

Z. GRUMIĆ

31. 08. 2022. u 07:45

POSLANICI Skupštine AP Vojvodine usvojili su ubedljivom većinom glasova, odluku o drugom rebalansu ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta prema kojoj je vojvođanska kasa dostigla rekordni iznos od 95,16 milijardi dinara, koji je za skoro šest milijardi ili 6,7 procenata veći od prethodnog, utvrđenog u februaru.

НАЈВИШЕ НОВЦА У НАВОДЊАВАЊЕ: Скупштина Војводине усвојила ребаланс буџета, у каси рекордних 95,16 милијарди динара

Foto N. Karlić

Taj predlog Pokrajinske vlade podržan je 91 glasom vladajuće većine koju predvodi SNS, dok je devetoro poslanika opozicije glasalo protiv. Obrazlažući predloženi rebalans, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da iznos u budžetu Vojvodine stalno raste zahvaljujući povećanju poreskih prihoda, u prvom redu poreza na dobit.

- Ovaj prihod je na početku projektovan na 13 milijardi dinara za čitavu godinu ali je taj iznos dostignut već u prvih šest meseci, što govori o snazi privrede i našem uspešnom zajedničkom delovanju sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama - rekao je Mirović naglasivši da su kapitalna ulaganja, povećana za 4,85 milijardi dinara, prioritet u trošenju uvećanih budžetskih sredstava.

U obnovu infrastrukture i zdravstvo 1,3 milijarde, Foto N. Karlić

Od toga je za investicije u poljoprivredi planirano 1,13 milijardi dinara za dva sistema za navodnjavanje na više od 20.000 hektara, dok je 143,4 miliona dinara predviđeno za snabdevanje pijaćom vodom u Bečeju, Bačkoj Topoli, Subotici, Inđiji, Senti i Novom Sadu.

Radi obnove infrastrukture u nabavku opreme u zdravstvu biće utrošeno 1,3 milijarde dinara, uglavnom za Institut u Sremskoj Kamenici ali i za druge zdravstvene ustanove u Vojvodini.

Za završetak adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju Narodnog pozorišta u Subotici predviđeno je 274 miliona dinara, čime bi iduće godine trebalo da bude konačno završen taj višegodišnji projekat.

Tokom skupštinske rasprave poslanici SRS su istakli da je i ovaj rebalans posledica pogrešno planiranih budžetskih prihoda, uz opasku da je najveći deo namenjen potrošnji dok su predstavnici LSV naglasili da je dodatna sredstva prvo trebalo predvideti za otklanjanje posledica suše.

KREDIT

ZBOG rizika uzrokovanog globalnom ekonomskom krizom privremeno je odloženo povlačenje sredstava od kredita EBRD, u iznosu od 450 miliona dinara, za ostvarivanje projekta energetske efikasnosti. Ta realizacija biće započeta sopstvenim novcem Pokrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna