SVE MALINE U PRVOJ KLASI: Odličan kvalitet i povoljna otkupna cena u Vojvodini opravdali epitet "crvenog zlata"

Z. Rajić

26. 07. 2022. u 07:00

MALINA u Vojvodini, koja je za više od deset godina, koliko se ovde gaji, donosila proizvođačima i ushićenja i razočaranja, mogla bi ove sezone da opravda epitet "crveno zlato", jer u četvrtoj nedelji berbe drži odličan kvalitet i povoljnu otkupnu cenu.

СВЕ МАЛИНЕ У ПРВОЈ КЛАСИ: Одличан квалитет и повољна откупна цена у Војводини оправдали епитет црвеног злата

Foto M. ANđela

Jedino što malinarima, a i beračima, preti da uskrati očekivanu dobit, jesu tropske temperature, koje će, kako kažu, "skuvati" plodove i umanjiti prinos ako uskoro ne prestanu.

U Bačkom Dobrom Polju kod Vrbasa i u Ratkovu u opštini Ocaci, gde su se najpre zapatile sorte malina iz Poljske, polana i polka, a odatle se proširile po celoj Vojvodini, ovogodišnji rod se otkupljuje po ceni od 470 dinara za kilogram.

- Sve maline idu u prvu klasu, jer je dobra strana paklenih vrućina da na plodovima nema truleži. Prikladna cena je rezultat toga što hladnjače u poslednje dve-tri godine nisu mogle da ostvare izvoznu kvotu, jer su zbog nedovoljno plaćenog roda smanjene površine pod malinom. Povećana tražnja je povisila cenu - objašnjava Bojan Pejić, predsednik udruženja "Bačkopoljski malinari" i direktor zadruge "Bačka malina".

Bojan Pejić, Foto Privatna arhiva

On napominje da proizvođači dobijaju i dodatnih 70-80 dinara po kilogramu na kvalitet koji propisuje EU.

- Reč je o određenim količinama aktivnih materija u primeni zaštitnih mera u uzgoju malina, tako da se dobije poluorganski proizvod. Taj kvalitet se kontroliše u centralnoj laboratoriji hladnjača u Arilju, Bajinoj Bašti i Ivanjici, kojima isporučujemo svoje maline. Rezultati su takvi da 99 odsto roda ispunjava taj standard - ističe Pejić.

Mnogi su u Vojvodini, zbog oscilacija u rodu i otkupnim cenama, prethodnih godina odustali od uzgoja malina, a jedan od retkih koji se tome vratio je Dragan Jovović iz Ratkova.

- Uništio sam pre četiri godine zasad u punom rodu, jer je otkupna cena bila svega 70 dinara. Sad je dobra, a trebalo bi da bude kao u centralnoj Srbiji, od 600 do 800 dinara - kaže Jovović.

OTKUP Zdravi plodovi ukinuli klasiranje, Foto Bačkopoljski malinari

VEŠTI "UBERU" 150.000 DINARA

VOJVOĐANSKI malinari su se poslednjih godina suočili s nedostatkom radne snage, zbog čega su neki smanjili zasade da berbu može da obavi porodica, a drugi su kupili kombajn, koji dnevno zamenjuje 50 radnika.

- Sad se sezoncima plaća 100-120 dinara po kilogramu obranih malina. Oni koji su vešti, mogu mesečno da zarade do 150.000 dinara - napominje Pejić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?