BIZNISU "DALI GAS": Zbog sve više poslovnih aktivnosti, Šapčani ulažu u infrastrukturu i kadrove

V. Mitrić

31. 08. 2022. u 05:44

ŠABAC ima dugu tradiciju u industrijskoj proizvodnji, odavno razvijeno preduzetništvo s trgovačkim nasleđem, pa ne treba da čudi podatak da ovde trenutno posluje 1.456 privrednih društava i 3.391 preduzetnik - ističe načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u gradu na Savi Dragan Vasić.

БИЗНИСУ ДАЛИ ГАС: Због све више пословних активности, Шапчани улажу у инфраструктуру и кадрове

Živan Bajić, Foto V. Mitrić

Najveći investitor, s ulaganjem od oko 100 milona evra je kineska kompanija "Mint", koja se bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju, a najviše Šapčana i ljudi iz okoline zapošljava japanska kompanije "Jazaki".

- Velika je zainteresovanost inostranih i domaćih firmi da započnu, ili prošire već započeto poslovanje u našem gradu - ističe gradski većnik Živan Bajić.

- Kineski "Mint" je zainteresovan za otvaranje novih fabrika, a slične želje su iskazale i neke ruske kompanije. Zato se lokalna samouprava u Šapcu trudi da kreira poslovno okruženje koje će svima omogućiti još bolje uslove. Naša Severozapadna radna zona je jedna od najvećih u regionu i prostire se na oko 600 hektara. U njoj se zemljište prodaje s kompletnom infrastrukturom, a jednako je važno i to što smo obezbedili priključke na gas, te pristupnu saobraćajnicu i viskonaponski kabl od 20 kilovata. Pritom, povezana je s postrojenjem za prečišćavanjem otpadnih voda, a u njoj postoji i mogućnost poslovanje u režimu slobodne zone.

Foto: V. M.

Sve će, međutim, postati još atraktivnije kada bude okončana izgradnja auto-puta od Rume do Šapca, te brze saobraćajnice koja će grad na Savi još kvalitetnije povezati s Loznicom.

Novim i unapređenim kapacitetima će, izvesno, biti potrebna i radna snaga, pa ovdašnja lokalna samouprava preuzima aktivnu ulogu u politici zapošljavanja i kreiranju mera usmerenih ka smanjenju nezaposlenosti.

- Kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2022. definisali smo prioritete i činimo sve da dostignemo održivo povećanje zaposlenosti. Za to je ove godine opredeljeno bezmalo 140 miliona dinara, što je za 45,5 miliona, ili za tačno 49 odsto više nego lane - kaže većnik Bajić i podseća da o odlučnosti Šapčana da unapređuju radni ambijent svedoči i posedovanje sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju - BFC SEE.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a