KILOMETRI PUTEVA U GRADU I SELIMA: Uz podršku države u Šapcu i okolini u toku kapitalni radovi

V. Mitrić

05. 08. 2022. u 05:22

ZAHVALjUJUĆI pomoći države, na čelu sa predsednikom Vučićem, urađen je i put Šabac - Bogosavac - Dobrić - Culjković - Radovašnica, čija je dužina 19,2 kilometra.

КИЛОМЕТРИ ПУТЕВА У ГРАДУ И СЕЛИМА: Уз подршку државе у Шапцу и околини у току капитални радови

Foto V. Mitrić

Na području grada Šapca radi se jedan od najvećih infrastrukturnih projekata države - nov most preko Save koji će biti urađen do kraja 2022, auto-put od Rume do Šapca sa predviđenim rokom do septembra 2023. godine, a brza saobraćajnica od Šapca do Loznice će biti završena do kraja 2024. godine.

Ovo naglašava dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, spominjući samo najveće poduhvate lokalne vlasti i države u ovom delu Srbije.

- Odlična ponuda grada i mreža puteva privući će veliki broj investitora, koji će otvoriti nova radna mesta i smanjiti nezaposlenost, čime će se poboljšati životni standard svih naših sugrađana - uveren je čelni čovek šabačke vlasti.

- Ukupna vrednost ove moderne saobraćajnice, koja će povezati Rumu, Šabac i Loznicu u dužini od 78 kilometara je 467,5 miliona evra i finansira se novcem iz budžeta Republike Srbije.

Asfalt do najudaljenijih sela, Foto V. Mitrić

Radovi na rekonstrukciji Zgrade kulture "Mišar" privode se kraju. Ovo kulturno zdanje je u vlasništvu grada Šapca i u njemu su smešteni muzejska postavka posvećena boju na Mišaru, prostorije MZ Mišar, mesna kancelarija Mišar, objekat JP "Pošte Srbije", restoran "Karađorđe" i Mišarska galerija. Višenamenski objekat po svojoj prirodi, poslednjih godina imao je dosta problema sa prokišnjavanjem krovne konstrukcije, ali i unutrašnjim nedostacima same zgrade, koji su sprečavali njenu korisniju upotrebu u kulturne i druge svrhe.

- Zahvaljujući gradu Šapcu, koji je sa projektom "Mišar, prošlost, sadašnjost, budućnost", konkurisao i dobio novac u okviru programa "Gradovi u fokusu 2021" Ministarstva kulture i informisanja, rekonstrukcija i stavljanje u namenu ovog objekta doneće nov kvalitet kulturnog života Mišara, šabačke Posavine, a verujemo i svih žitelja Šapca - smatra dr Pajić. Ministarstvo kulture je za ove namene izdvojilo 15 miliona dinara, a grad Šabac osam miliona. Siguran sam da će se posle rekonstrukcije Zgrade kulture "Mišar" steći uslovi da ovaj objekat posle višedecenijskog zanemarivanja, dobije novi sjaj i upotrebnu vrednost. Rekonstruisana Zgrada kulture "Mišar" daće novi polet ovom delu grada Šapca i podići kvalitet života i kulturnih sadržaja. Radimo sve u cilju izjednačavanja uslova života na selu i gradu, što jeste naš cilj na putu stvaranja Šapca, grada budućnosti.

Foto V. Mitrić

Nova šabačka vlast, od preuzimanja odgovornosti za grad i kraj, kako napominje dr Pajić, ima cilj da izjednači uslove života na selu uslovima života u gradu. Za 20 meseci otkako su na vlasti, uradili su više od 70 kilometara novog puta. Asfaltiraju se putevi kako u Mačvi, tako i u Pocerini i Posavotamnavi.

- Želimo da omogućimo normalan život i onima koji su udaljeni od grada - naglašava gradonačelnik.

- U Ribarima smo uradili tri kilometra novog puta. Radovi su koštali 32 miliona i finansirani su iz budžeta Grada Šapca. Uređenje putne infrastrukture bila je potreba meštana, naročito što ovde nije urađen ni metar asfalta od 1996. godine, osim na delu puta ka Loznici. U Mrđenovcu smo asfaltirali šest ulica u ukupnoj dužini od 2,2 kilometra. Vrednost ovih radova je 14,5 miliona dinara i finansirani su iz budžeta grada Šapca. Meštani ovih ulica nikada nisu imali asfalt. Nezamislivo je da ovoliko naseljenih ulica u jednom selu nema uređen put, koji je jedan od ključnih uslova poboljšanja uslova života ljudi.

Foto V. Mitrić

PRVI PUT IMAJU ASFALT

PRVI put u selu Grušiću asfaltiran je 2,1 kilometar puta. Vrednost radova je iznosila 18,2 miliona dinara, a finansirao ih je grad Šabac. Asfaltiran put, na koji su meštani Grušića dugo čekali, od izuzetne je važnosti, pre svega zbog vrednih domaćina, ali i mladih ljudi koji su ostali na selu.

- To selo poznato je po proizvodnji jagoda, a meštani će sada novim putem moći lakše da obavljaju svoje poslove i da imaju uslove dostojne 21. veka - kaže gradonačelnik.

DO BEOGRADA ZA 40 MINUTA

IZGRADNjOM auto-puta Ruma - Šabac, do Beograda i Novog Sada će se stizati za 40 minuta.

Putovanje od Šapca do Loznice, nakon izgradnje ove saobraćajnice trajaće najduže pola sata. Grad Šabac imaće i najbržu drumsku vezu sa zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom.

Foto V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati