IZ FONTANE ĆE OPET TEĆI VINO: Župska berba - posle dve godine pauze

S. Babović

08. 08. 2022. u 00:30

NAKON dve godine pauze usled epidemije korone, najmasovnija manifestacija posvećena vinu - "Župska berba" u Aleksandrovcu, konačno je zakazana.

ИЗ ФОНТАНЕ ЋЕ ОПЕТ ТЕЋИ ВИНО: Жупска берба - после две године паузе

Mlada ne sme u brak dok ne izgazi grožđe, Foto S. Babović

Organizatori se nadaju da će sve biti spremno da goste po 57. put prime od 15. do 18. septembra. Utanačen je i program manifestacije, a najavljeni nastupi "Riblje čorbe", Željka Samardžića i "Zvezda Granda".

Iz jedinstvene fontane u centru grada će tradicionalno, umesto vode, poteći više od 20.000 litara vina. Župska ružica - poklon Kompanije "Vino Župa".

- U holu Srednje poljoprivredne škole "Sveti Trifun" biće velika izložba poljoprivrednih proizvoda, kao i stručna predavanja na temu razvoja poljoprivrede - napominje Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac.

- Sve to začinićemo večernjim koncertima narodne i zabavne muzike u centru grada. Posle dve godine pauze zbog korone, želimo da "Župska berba" ove godine zablista u punom sjaju.

Foto S. Babović

Idejnim tvorcem i organizatorom "Župske berbe" smatra se poznati pesnik i pisac i kritičar, čovek pozorišta, Milosav Buca Mirković (1932-2013). Rodnu Župu u pesmama opisuje kao "okeaniju", "carsku" i "vinsku". Manifestacija se menjala tokom godina, ali se kao tradicija ustalilo da se tokom nje održavaju i atraktivne gostujuće izložbe, međunarodni i dečji festivali folklora, maskenbal najmlađih, večeri vinske poezije, koncerti poznatih muzičara, prikazi starih župskih svadbi sa mladom koja ne sme u brak dok čestito ne izgazi grožđe.

Vino se u Župi toči najmanje od 1196, kada se vinogradarska sela Aleksandrovca spominju u zapisu Stefana Nemanje. Ta tradicija biće prikazana i tokom berbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024