VRAĆA SE ŽUPSKA BERBA: Posle dve godine konačno zakazana najstarija i najmasovnija manifestacija posvećena vinu

S. Babović

03. 08. 2022. u 14:28

NAKON dve godine pauze usled epidemije kovida 19, najmasovnija manifestacija posvećena vinu - Župska berba u Aleksandrovcu - konačno je zakazana na sednici Organizacionog odbora ove nedelje.

ВРАЋА СЕ ЖУПСКА БЕРБА: После две године коначно заказана најстарија и најмасовнија манифестација посвећена вину

Foto: S. Babović

Organizatori se nadaju da sve biti spremno da goste po 57. put prime od 15. do 18. septembra. Utanačen je i program manifestacije, a najavljeni nastupi Riblje čorbe, Željka Samardžića i Zvezda Granda. Iz jedinstvene fontane u centru grada će, tradicionalno, umesto vode poteći više od 20.000 litara vina. Župska ružica - poklon kompanije „Vino Župa”.

- U holu Srednje poljoprivredne škole „Sveti Trifun” biće velika izložba poljoprivrednih proizvoda, kao i stručna predavanja na temu razvoja poljoprivrede - napominje Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac.

- Sve to začinićemo večernjim koncertima narodne i zabavne muzike u centru grada. Posle dve godine pauze, zbog korone, želimo da „Župska berba“ ove godine zablista u punom sjaju - navodi Mirko Mihajlović.

Idejnim tvorcem i organizatorom „Župske berbe” smatra se poznati pesnik i pisac i kritičar, čovek pozorišta, Milosav Buca Mirković (1932-2013). Rodnu Župu u pesmama opisuje kao „okeaniju”, „carsku” i „vinsku”. Manifestacija se menjala tokom godina, ali se kao tradicija ustalilo da se tokom nje održavaju i atraktivne gostujuće izložbe, međunarodni i dečiji festivali folklora, maskenbal najmlađih, večeri vinske poezije, koncerti, prikazi starih župskih svadbi.

Vino se u Župi toči najmanje od 1196. godine, kada se vinogradarska sela Aleksandrovca spominju u zapisu Stefana Nemanje. Ta tradicija biće prikazana i tokom berbe. Turisti mogu da obiđu i novu postavku Zavičajnog muzeja Župe, stalnu postavku u Muzeju vinarstva i vinogradarstva i degustacione sale u više od 80 registrovanih vinarija u Aleksandrovcu.

- Naš muzej nalazi se u objektu nekadašnje Vinodeljsko-voćarske škole iz 1926. godine, dovoljna je da privuče posetioce tokom berbe, a nudimo stalnu postavku sa oko 3.000 eksponata, starinske pribore, alate, sprave za vinovu loze, preradu grožđa, pisana svedočanstva liferanata - podvlači Nela Đurić, direktorka Muzeja vinarstva i vinogradarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju