MILENINA KIKA DUGA METAR I PO: Kod manastira Kalenić održan 52. Sabor izvornog narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju"

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 08. 2022. u 13:40

KALENIĆKIM Prnjavorom, portom manastira Kalenić i letnjom pozornicom iznad ove drevne svetinje i ove godine "šetale" su se raznolike, predivne narodne nošnje, igrala se srpska kola i orila pesma brojnih kulturno--umetničkih društava, dok se okolinom širio primamljiv miris čuvenih starinskih jela koja su pripremale članice pet udruženja žena.

МИЛЕНИНА  КИКА ДУГА МЕТАР И ПО: Код манастира Каленић одржан 52. Сабор изворног народног стваралаштва Прођох Левач, прођох Шумадију

Foto D. Miletić

A kakav bi to sabor bio da muškarci nisu ponosno pokazivali svoje brkove, a devojke svoje pletenice. Sve to se, naravno, moglo videti i čuti u okviru četvorodnevnog programa 52. Sabora narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju".

Poslednji, takmičarski dan, počeo je defileom kultuno-umetničkih društava i trubača i nastupom glumice Tijane Vučetić, javnosti poznatoj po ulozi Petrojke u seriji "Selo gori, a baba se češlja", koja je pevala izvorne pesme.

Najdužu pletenicu, dugu čak 68 centimetara, u kategoriji devojčica do sedam godina imala je Sara Jovanović iz Kavadara kod Rekovca, a u kategoriji do 15 godina najduža je bila kika Darije Jovančević iz Velike Plane - čak 139 centimetara. Među starijim devojkama pobedu je odnela Milena Lukić iz Jagodine s pletenicom od celih metar i po!

Najduže brkove, duge 68 centimetara, "šetao" je Ljubodrag Ognjanović iz Rače. Ovaj brkajlija je ujedno i najbolji zdravičar Sabora, jer kakvo bi to saborovanje bez da se ne čuju najbolje narodne zdravice.

A, kada je o lepoti reč, najlepša na Saboru je Anastasija Miletić iz Rekovca, a njene prva i druga pratilja su Ana Zarković iz Konjuha i Dragana Krsmanović iz Velike Lomnice.

Tradicionalno, ocenjivane su i ženske i muške narodne nošnje. Ove godine najlepšu je imala Nevena Vasiljević iz Velike Lomnice, a mušku Damjan Petrović iz Kruševca.

Milena Lukić, Foto D. Miletić

Povelja "Brativoje Marković", nazvana po utemeljivaču Sabora "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", dodeljena je manastiru Preradovac i Miroslavu Ž. Simiću, piscu i publicisti.

Turistička organizacija Rekovac, Predragu Dimitrijeviću iz ovog mesta dodelila je nagradu za najlepše dvorište, Anđeli Dimitrijević iz Vukmanovca za najlepše park-dvorište i Sanji Arsić iz Tečića za najlepši detalj u dvorištu.

Pokrovitelji sabora bili su Opština Rekovac u saradnji sa Ministarstvom kulture i Eparhijom šumadijskom.

- Ponosimo se manastirom Kalenić, podignutom u 15. veku, što samo govori da brižljivo negujemo tradiciju dužu od šest stoleća. Ponosni smo i na Sabor, koji je započeo sedamdesetih godina prošlog veka u Belušiću, gde se saborovalo deset godina, da bi poslednje četiri decenije bio organizovan baš kod naše svetinje, kod manastira Kalenić.

Nadam se da na dostojan način negujemo kulturu, tradiciju i slavnu prošlost naših predaka - ocenio je predsednik Opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

Anastasija Miletić, Foto D. Miletić

PITOMA, IZVORNA, LEPA SRBIJA

SABOR "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" predstavlja neprekidnu nit srpske tradicije, istorije, običaja i kulture. Ovde možemo da upoznamo tu pitomu, izvornu, lepu, plemenitu i dobru Srbiju - rekao je otvarajući Sabor narodni poslanik Nikola Radosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije