VIRTUOZI NA SCENI Sutra počinje prvi festival "Zlatne harmonike Kraljeva"

G. ĆIROVIĆ

27. 07. 2022. u 11:51

MUZIČKIM programom „Kraljevački harmonikaši” u svečanoj sali Gradske uprave, sutra će u Kraljevu početi prvi Festival „Zlatne harmonike Kraljeva” u organizaciji ovdašnjeg kulturnog centra „Ribnica“ .

ВИРТУОЗИ НА СЦЕНИ Сутра почиње први фестивал Златне хармонике Краљева

G.Šljivić

Kroz priču i pesmu, ovom prilikom evociraće se uspomene na vrsne instrumentalne soliste na harmonici Svetozara Tozu Živkovića (1908-1941), Vitomira Voju Trifunovića (1916-2007), Nenada Mićovića (1924-1995), Mihaila Cigu Milovanovića (1935-2003), Predraga Živkovića Tozovca (1936-2021), Zorana Pejkovića (1941-2001) i Novicu Negovanovića (1945-2021). U programu će učestvovati Vlada Panović, Miša Mijatović, Dejan Đekić, Raša Pavlović i mladi harmonikaš Vladan Milićević.

Druge festivalske večeri, na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva, u petak će biti održano takmičenje mladih harmonikaša na kojem će se za priznanje „Novica Negovanović“ nadmetati osmoro kandidata, dok će u revijalnom programu nastupiti Vlada Panović, Miša Mijatović, Novica Negovanović mlađi, Radiša Urošević, Danka Stojiljković i dvoje polaznika radionice za vokalne soliste.

Na istom mestu, u subotu je predviđen koncert „Kraljevo Tozovcu“ posvećen legendi naše narodne muzike, rođenom Kraljevčaninu koji je preminuo prošle godine. Kako je najavljeno, u programu će njegove pesme interpretirati Miroslav Ilić, Lepa Lukić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i Jovan Mihaljica uz pratnju orkestra Miše Mijatovića i Vlada Panovića i Narodnog orkestra RTS, dok će se Aleksandar Sofronijević sa svojim orkestrom direktno uključiti u program.

Ovom prilikom Nikola Peković i ansambl “Umetnička porodica” izvešće splet Tozovčevih pesama u aranžmanima za umetničku muziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest